Chokladbollens dag

Det här året händer det. Det här är året då chokladbollens dag inträffar på en fredag vilket gör det möjligt att frossa i bollar i alla möjliga former utan att behöva tänka på morgondagen. Med det sagt börjar det bli hög tid att rulla ihop matsäcken. Vi har frågat Tony Olsson, bagarmästare på Thelins, om hans bästa knep för att få till en perfekt chokladboll.


Tonys och Thelins bästa knep:
Chokladbollen är en riktig klassiker men svårare att göra än en kan tro, i alla fall för finsmakarna. En bra chokladboll bygger på en perfekt mängd kakaopulver. För mycket kakao och bollen blir besk, för lite och den blir i min mening alldeles för söt – något som visserligen går hem hos de mindre men kan bli lite övermäktigt för andra. Som matfett föredrar jag att använda smör, då det ger den där ljuvliga smältande känslan när du tuggar.

Slutligen ska bollen rullas i kokosflingor. Vill du sätta lite mer prägel och touch kan du rosta flingorna lätt. Det smakar ljuvligt med nackdelen att färgen inte blir helt vit. Ett annat knep är att rulla bollen i en god mörk choklad innan kokosen för de som inte kan få nog av den djupa chokladsmaken. Den perfekta smaken enligt mig hittar ni i 64%-chokladen, som har en fin balanspunkt mellan det bittra och söta.

Fuska på Fältöversten
Chokladbollar är en perfekt aktivitet att göra med barnen dagarna innan fredag men om tiden tryter är du alltid välkommen in till Fältöversten för att fuska sig till de perfekta bollarna. Sabis kan exempelvis stoltsera med laktosfria bollar och även andra butiker såsom ICA och Klang Market gör allt för att underlätta fredagsfrossan. Välkommen in.

Publicerad: