Den perfekta midsommarkransen

Snart är det midsommar och Instagram fylls med jordgubbstårta, krispiga skjortor och blommor i håret. Men hur får man egentligen till en prunkande krans? Här är floristen och SM-vinnaren i blomsterbinderi Sofie Danielsson Söhr’s guide till den perfekta kransen i midsommar.

Innan du börjar behöver du:
- En lite kraftigare ståltråd till basen
- En lite tunnare ståltråd att linda med
- En sax
- Ett tjockt band (gärna i sammet) alternativt floratejp
- Ett stort lass blommor och gröna blad

Välj blommor
En personlig krans klär dig alltid bäst så välj de blommor du tycker mest. Men fundera inte bara på färg och form utan också på doft. En härlig sådan blir en naturlig parfym som räcker hela dagen. Vill du förenkla bindandet väljer du relativt små blommor för de är lättast att hantera. Varva gärna med några stora då variation skapar ett fint blickfång. Låga rosor mellan flera mindre blommor är exempelvis en hit både visuellt och doftmässigt. Glöm inte att fylla ut med många gröna blad.

Fixa blommorna
Har du inte tillgång till grönområden går det lika bra att besöka blomsterhandlaren. Köp krukväxter att knipsa blommor ifrån. Hos Blomsterpassagen i Fältöversten kan du få hjälp att hitta en fin färgkombination. Men vare sig du köper eller plockar själv bör du låta de avknipsade blommorna stå i vatten några timmar innan du binder kransen.

Guide steg för steg
1. Det är viktigt att kransen är stabil, annars blir det mycket svårt att binda den. Välj en ståltråd som är ordentligt styv. Hellre för tjock än för tunn.

2. Hittar du en väldigt lång och styv tråd? Då räcker det att vika den över sig själv och tvinna den för stadga. Annars tar du istället fyra kortare ståltrådar och delar upp dem två och två. Lägg dem alltså i par bredvid varandra. Placera det ena parets ände mot det andra parets ände och börja tvinna ihop dem. Snurra tills de två paren tvinnats till en enda lång dubbel ståltråd. Måtta sedan stommen efter huvudet och klipp till efter önskad längd. Vira inte ihop slutet av ringen utan låt de två ändarna vara osammanlänkade ett tag till.

3. Placera bandet över hela tråden. Ett band är vackert men gör det också lättare att fästa blommorna på den hala ståltråden. Tvinna sedan den tunnare ståltråden ganska tätt runt ditt band så att hela basen täcks. Klipp inte av bandet för kort! Du behöver ordentlig marginal för att kunna knyta ihop bandets ändar i en stor rosett i nacken när du är klar.

4. Nu är det dags att fästa blommorna. Använd en tunnare ståltråd och vira den något varv i änden på kransen. Vira därefter in blommorna, en i taget. Två varv med ståltråden runt varje stjälk gör att blommorna sitter fast ordentligt. Använd korta stjälkar för att få en så snygg krans som möjligt. Men om du vill göra det enkelt för dig, behåll stjälkens stump lite längre. Använd många blommor och lägg dem tätt, tätt intill varandra. Varva hela tiden med gröna blad. Det vanligaste misstaget här är att använda för få blommor så att kransen ser gles ut. Kom ihåg att more is more i det här fallet.

5. Fäst ståltråden i sin egen ögla när du lindar den sista blomman. Sätt kransen på huvudet och knyt fast kransen i en stor rosett. Klipp bandet med en vass sax och gärna lite diagonalt. Voilà!

Om du använder floratejp
Fråga efter floraband i blomsterbutiken på Fältöversten. Fördelen med floratejp är att blommorna fäster lättare. Nackdelen är att du missar en fin rosett.

Vid steg ett ska du göra samma som med band, förutom att du inte låter ändarna vara öppna i slutet utan tvinnar ihop hela ståltråden till en cirkel. Vid steg två klär du ståltråden med floratejp istället för band. Vid steg tre vänder du den sista blomman åt “fel” håll för ett fint möte mellan blommorna. Klart!

Om du vill preppa kransen dagen innan
Duscha kransen och lägg den i en påse som du placerar i kylen över natten. Då står den sig perfekt till festligheterna dagen efter.

Publicerad: