Det legendariska färskpotatis-receptet: Papas Arrugadas med mojo rojo

Alla älskar färskpotatis men alla har tyvärr inte provat Papas Arrugadas med den klassiska kanariska såsen mojo rojo. Varsågod. Här är receptet till det salta himmelriket. Och ja – de små potäterna SKA bli skrynkliga. Det är bara en reaktion av saltet som drar vattnet ur potatisarna och får dem att torka.

Ingredienser, potatis

Färskpotatis – plocka ut de allra minsta!
Extremt mycket salt

Ingredienser, mojo
5 vitlöksklyftor
1 tsk kumminkärnor
2–3 torkade chilifrukter
En rejäl nypa salt
1 tsk rökt paprikapulver (smoked paprika)
3 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja

Eventuellt
3 eller 4 msk ströbröd (eller egna torkade brödsmulor) för att tjocka till såsen
Ett stänk vatten eller några rostade tomater för att lösa upp såsen

Gör såhär, Papas Arrugadas

  • Tvätta potatisarna men behåll skalet. Häll upp en kastrull med vatten. Ös i med massor av salt. Var inte rädd nu! Till ett kilo potatis krävs ungefär 3,5 dl salt. Vi lovar. Koka upp vattnet.
  • Medan vattnet kokar upp, börja med såsen.
  • I med potatisarna. De kommer att flyta upp till ytan på grund av den höga salthalten men låt den vara. Den är klar när den är lagom kokt såklart. Stoppa ned en sticka och känn efter om du är osäker.
  • Häll ur nästan allt vatten från kastrullen. Sänk sedan värmen och ställ tillbaka kastrullen men utan lock. Rör om potatisen då och då. Slå av plattan, dra bort kastrullen från spisen och täck potatisen med en handduk eller hushållspapper i fem minuter.
  • Klart! Grattis till din skrynkliga potatis. Låt svalna en smula, slå på en bra film och börja doppa dina nya saltälsklingar i mojon. Mums.

Gör såhär, mojo

  • Torka kumminkärnorna på låg värme i ugnen eller i stekpanna tills de börjar poppa och då frigöra smakerna.
  • Mortla kärnorna tillsammans med torkad chili, en rejäl nypa salt, rökt paprikapulver och skalade vitlöksklyftor till dess att du får en jämn kräm. (Obs! Här kan behövas en mixer mot slutet. I sådana fall: ha i vinägern och mixa men mixa INTE olivoljan. Den får du hälla i först efter mixandet.)
  • Addera olivolja och vinäger. Blanda väl.
  • Addera antingen ströbröd eller vatten/tomat beroende på konsistensen. Mojo ska vara tjock nog att hänga kvar på potatisen när du doppar den i såsen men inte trögflytande och klumpig.

Publicerad: