Få till den perfekta semlan med Thelins

Köttsöndagen och fläskmåndagen är nu till ända och vi gör oss därmed redo för den tredje uppladdningen inför den 40 dagar långa fastan: Fettisdagen är här! Oavsett om du planerar att fullfölja fastan eller inte så är du varmt välkommen att trycka i dig semlor med oss på Fältöversten idag. Men hur får man egentligen till den perfekta semlan? Vi frågade expertisen på Thelins – här är svaren direkt från bagaren.

1. Bullen
Oftast innehåller vetedegar man gör hemma för lite matfett och socker. Det är viktigt att inte snåla med dessa viktiga komponenter. En semmelbulle bör också bakas på hög temperatur under kort tid så den blir ljus och saftig. Står plåten för länge i ugnen blir bullen torr.

2. Den perfekta mandelmassan
Den ska vara lös men gärna med lite hackade mandlar för ett välkommet tuggmotstånd. Det är viktigt att tänka på att inte ha för mycket mandlar. Min bästa rekommendation är att rosta mandlarna innan du gör mandelmassan för att uppnå bästa smak. Men ännu viktigare är det att grädden du spritsar på är löst vispat. Ett tips är att tillsätta 1/10 del mjölk i grädden för att få en lättare och fräschare smak. För att ta mandelmassan till nästa nivå, addera en touch av vanilj.

3. Locket
Trekant eller runt skuret – detta kan alltid diskuteras men mängden bröd ska vara ungefär lika stor vilken form du än väljer. Ett runt lock med större yta blir tunnare, vilket gör att det blir torrt snabbare. Fördelen är att ett tunt lock är lättare att böja som en sked och sleva upp grädden med. Det trekantiga locket blir tjockare och behåller därmed sin saftighet längre men är svårare att använda som gräddskopa.

Följde du tipsen? I så fall bör du nu ha en fullfjädrad semla i handen – eller ännu hellre – på väg ned i magen. Väntar du med semmelbaket inför nästa fasta, eller var det något som gick snett? Var bara lugn – Thelins har bakat några extra semlor. Välkommen in för att prova hur de smakar. 

Publicerad: