Faror i sommar: så undviker du dem

Låt dig inte luras av den uppsluppna känslan som sommarens varma vindar för med sig. Sol, värme och balkonghäng ökar nämligen risken för attacker från din omgivning. Men ingen panik – vi har knepen du behöver för att överleva. Obs! Är du människa? Då kan du sluta läsa nu för den här artikeln riktar sig till krukväxter.Parasitvarning – för dig som äcklas av fienden i miniatyr
En flytt till balkongen, trädgården eller till och med ett öppet fönster kan tyvärr resultera i attacker från fjärran trupper såsom ullöss, spinn, trips, sorgmygg, och så vidare i all oändlighet. Börjar den ohyggliga ohyran plötsligt att hopas? Be din människa lyssna på Krukväxtpoddens avsnitt om ohyra eller att fråga om råd hos Blomsterpassagen i Fältöversten. Lycka till och var räd om dig!

Kattvarning – för dig som hatar att bli uppäten
En del katter gillar konstigt nog att tugga på krukväxter och alla har tyvärr inte turen att födas som Dracanea (en av många krukväxter som faktiskt är giftig för katter). Var på din vakt när din människa vädrar – har du riktigt otur hoppar det in en tuggsugen strövarkatt i ett öppet fönster. Det bästa knepet, förutom att be din människa placera dig riktigt högt upp, är att be din människa att köpa in en ampellilja. Det kan kännas hemskt att offra en annan växtkompis, men eftersom många katter dras till dessa plantor och hellre tuggar på dem, kan de göra skillnad mellan liv och död för dig.

Hundvarning – för dig som inte vill välta
Om du bor med en hund så har förhoppningsvis din människa redan pli på byrackan. Om din människa däremot bjuder över gäster med hund bör du se upp för dessa pälsklädda galningar som okontrollerat far fram i extas över golvet. Ett tips är att be din människa att fästa din kruka med självhäftande tejp.

Fågelvarning – för dig som bär frukt
Har du tillgång till balkong i sommar? Be din människa att klä ett nät omkring dig. Det är det enklaste och mest effektiva sättet att slippa bli uppäten.

Rådjursvarning – för dig som hänger i trädgården
Rådjuren är lika förödande som gulliga. Be din människa att sätta upp vit bomull omkring dig. Rådjur tenderar nämligen att tro att bomullstussarna är den vita och fluffiga undersidan av rådjurssvansen, vilket de tolkar som varning om fara. Om detta inte fungerar, satsa på ett rejält nät som i tipset ovan.

Grannvarning – för dig vars ägare åker på semester
Tyvärr är det inte alla grannar som vet hur en krukväxt ska pysslas om. Be din människa att skriva enkla instruktioner till varje kruka. Alternativet är att sätta upp en livekamera så att din människa kan övervaka dig medan du är borta. Nästa sommar bör du dock tipsa din ägare om att boka dig en lyxig semester hos Hôtel Flora – Sveriges första femstjärniga resort för krukväxter. Här får du garanterat förstklassig behanling hela sommaren. Läs mer på fältöversten.se/hotelflora.

Publicerad: