Fem frukostfröer som är lätta att återanvända

Förläng livet på dina grönsaker! Vi tipsar om fem fröer från kökets fruktskål som är lätta att plantera hemma. Från jord till bord till jord igen – perfekt inför sommarens balkonginredning.

Mango
Bänd upp den stora mangokärnan med en liten kniv. Var försiktigt med den hala mangon så att du inte slinter. Plantera den lilla kärnan inuti direkt så att den inte torkar. Täck den med ett tunt lager jord i en stor kruka. Trä plastfolie över krukans kant så att fukten stannar.
 
Avokado
Tvätta avokadokärnan och låt torka i någon dag. När det tunna skalet runt kärnan blir lite torrt och skrynkligt kan du pilla bort det. En del snittar kärnan över den spetsiga toppen för att hjälpa den framtida stjälken att tränga igenom men det behövs inte. Fyll en stor kruka med jord och placera kärnan så att ca 1 cm av den spetsigaste toppen sticker upp ur jorden. Trä en genomskinlig plastpåse över krukans kant med en gummisnodd.
 
Chili, paprika och citron
Lirka ur fröna. Låt dem sedan torka på en bit papper ett par dagar. Plantera flera tillsammans i en kruka med några cm mellanrum, ca en cm under jord. I början kan de samsas om samma stora kruka men sedan bör de få varsitt hem.

Skötselråd
Dessa fröer och kärnor vill stå ljust och ganska varmt i början. När skott börjar dyka upp kan du sätta krukan svalare men ljuset är fortfarande lika viktigt. Se till att jorden är fuktig men aldrig genomblöt. Lägg leca-kulor i botten för att undvika övervattning. Plastpåsar och folie kan du ta bort när plantan kommit igång. Lycka till!

Publicerad: