Fem grenar till femkampen

Ingen midsommar utan femkamp. Vi har samlat fem favoritgrenar inför midsommarhelgen – men de funkar precis lika bra under sommarkonferensen eller klassavslutningen. Må bäste lag vinna!

1. Norsk karaoke
Förbered en spellista med låtar som de flesta känner till men välj inte de allra lättaste. En deltagare tar på sig hörlurar, trycker på play och är således den enda som hör musiken. Hen ska sedan nynna med i låten – inte sjunga – och de andra i laget ska försöka lista ut vilken låt det är. Det enda du behöver är hörlurar som du till exempel hittar på Teknikmagasinet i Fältöversten.

2. Spiken i plankan
Förbered två relativt tjocka plankor med en spik i vardera (fler plankor om ni är fler lag). Varje lag får varsin av de två plankorna. Nu gäller det att lyckas slå i spiken hela vägen ned men med så få slag som möjligt. Antingen kan hammaren gå laget runt eller så utser varje lag en representant. Minst antal slag vinner.

3. Två ägglekar
Du behöver endast ett ägg och en sked till varje lag. Den här klassiska stafettleken går ut på att frakta ett ägg på en sked som är placerad i munnen runt en utmärkt bana. Alla i laget ska ta sig runt banan utan att tappa ägget och det är såklart inte tillåtet att hålla i det. Går ägget sönder måste deltagaren springa tillbaka och ta ett nytt. Snabbast lag vinner.

För den som är mer våghalsig finns en alternativ ägglek. Varje lag utser två personer som ska kasta ett rått ägg till varandra. Leken startar med ett kort avstånd för att sedan utökas efter varje kast. De lag som kastar det råa ägget med längst avstånd utan att det går sönder vinner. Men akta kläderna eller införskaffa ett förkläde. Finns exempelvis hos Lagerhaus.

4. Ordpusslet
Välj ett hyfsat långt ord och skriv varje bokstav på var sitt A4-ark. Blanda bokstäverna och låt varje lag försöka lösa ordgåtan. Glöm inte klocka varje lag. Vinnaren är den som löser ordgåtan snabbast. Varför inte välja ett ord som Karlaplan eller kanske onomatopoetisk? Garanterat klurigt att lösa. Om du själv ska vara med på leken så ber du bara någon annan att fixa lapparna i förväg.

5. Remmar eller kex?
Utse en i laget som ska tävla. Förse hen med fem Mariekex. Målet är att så snabbt som möjligt äta upp alla kex och sedan vissla en ordentlig ton. Den som visslar först vinner. Om ni är mer förtjusta i godisremmar: förse den utvalda deltagaren med en godisrem. Se till att armarna är på ryggen. Ställ tidtagaruret och den som först ätit upp remmen utan hjälp av sina händer vinner.

Glad midsommar och lycka till önskar vi på Fältan!

Publicerad: