Fem myter om solskydd

Är det sant att man får finnar av solkräm? Får man verkligen i sig D-vitamin om huden skyddas av kräm? Har solkrämen blivit dålig efter en sommar i solen? Vi har bett Elin Carlsson på Apoteket Falken reda ut 5 vanliga myter som cirkulerar kring följderna av att smörja in eller inte smörja in sig med solskydd. Häng med, läs på och se till att skydda dig mot den starka majsolen.


Är det sant du inte bränner sig lika lätt om du har mer pigment från början?
Mörk hud har ett bättre skydd mot solens strålar än ljus hud, men man kan fortfarande bränna sig och få solskador, till exempel soleksem, eller ojämna pigmentförändringar av solen. Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma. Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud!

Är det sant att du tar upp mindre D-vitamin om du smörjer in dig med solskydd?
Du behöver exponera en hudyta i storleken av din underarm eller ansikte i ungefär en kvart om dagen för att kroppen ska uppnå maxproduktion av D-vitamin. Med andra ord kommer du med största sannolikhet producera tillräckligt med D-vitamin även om du skyddar dig mot solens starkaste strålar.

Är det sant att solkräm måste bytas ut inför varje säsong?
Nej, men en förpackning har antingen ett bäst före datum vid oöppnad förpackning eller markerat hur länge den håller efter öppnandet. Har förpackningen legat exponerat i solen länge så är det dock bra att vara på säkra sidan och byta ut den.

Är det sant att du får finnar av solkräm?
Det kan vara sant, om man använder en kroppskräm till ansiktet. Det finns idag specifika ansiktskrämer som man ska använda för att minska risken för finnar.

Är det sant att du har lättare att bränna dig på stranden om du doppar dig i vattnet?
Ja, vattnet kan skölja bort ditt befintliga skydd och exponera hyn. Det viktiga är att smörja in sig när man har badat och ska man bada är det alltid bra att ha en solkräm som är vattenresistent.

Med det sagt tackar vi Elin och Apoteket Falken och går kanske något klokare ut i vårsolen igen, förhoppningsvis väl insmorda och reda för solens UV-strålar. Håller ditt solkrämsförråd på att sina eller är du till och med utan? Välkommen in till Fältöversten för såväl solskydd som matchande strandoutfit.

Publicerad: