Fem sällskapsspel till höstmörkret

Regn, rusk, raggsockor och fleece. Efter en fantastisk sommar tvingas vi återigen acceptera höstens hårda verklighet. Då är det viktigt att påminna sig själv om de ljusa stunderna där familj och vänner samlas. Vi har sonderat marknaden och hittat fem spel som förgyller de allra mörkaste vardagarna. Du hittar dem såklart i Fältöversten. Lycka till!

Bezzerwizzer
Bezzerwizzer är spelet för er som är oense om vem som egentligen är smartast. Allmänbildning står i fokus men spelet bygger också på taktik. Svara på frågor och ta dig runt spelplanen men tänk på att samtidigt utnyttja dina så kallade Bricks. Dessa ger möjlighet att skaffa fördelar genom att exempelvis välja din favoritkategori. Totalt finns 3000 frågor och 20 olika kategorier vilket gör detta spel underhållande i många år framöver.

Yatzy
Få är de som aldrig kommit i kontakt med tärningsspelet Yatzy. Spelet vars mål är att samla så många poäng som möjligt går lika mycket ut på att få skrika ut det karaktäristiska lätet som är spelets namn - Yatzy! För att få göra detta måste alla tärningar visa samma antal ögon efter att ha kastats. Får du inte det kan du trösta dig med en annan tärningskonstellation, såsom kåk eller stege. Alla olika kombinationer ger olika mycket poäng och den med mest poäng i slutändan vinner. Yatzy är både kul och enkelt att spela vilket öppnar upp möjligheten att prata om något annat trevligt under spelets gång.

Risk: Game of Thrones
Att toppa strategispelet Risk – vars mål är ta över så stora delar av världen som möjligt – är svårt. Men frågan är om man inte gör det när man flyttar spelplanen till Westeros. I den här Game of Thrones-versionen ställs de fem största husen mot varandra. Boken och tillika tv-serien är som många känner till en enorm succé och detta spel gör det möjligt att leva sig in i striderna utan att lämna brasans värme. Må bäste hus vinna och se till att göra plats i schemat om du planerar att vinna detta seglivade spel.

Med andra ord
“Han som ser ut som en mops”, “det man använder när man ska fånga vattendjur”, “spelet där man byter ut bokstavskombinationer”. Meningarna i detta fantastiska sällskapsspel blir ofta lika roliga som svårbegripliga. Spelet Med andra ord går ut på att beskriva diverse saker, fenomen och personer med just andra ord. Målet är att din partner ska gissa rätt men resultatet är oftare ett skrattanfall. Med andra ord har tagit Sveriges alla spelnördar med storm och är du ute efter en rolig stund under middagen eller släktträffen är detta spelet för dig.

När då då?
Skapade Marabou tuggummimärket Toy innan Ingemar Stenmark vann sin första världscup? Spelet När då då? ställer dig, vännerna och familjen inför utmaningen att pricka in historiska händelser på en tidslinje och sedan svara på frågan - vad hände egentligen först? Men oroa dig inte. Du behöver inte kunna några exakta årtal. Det enda du behöver är en magkänsla för i vilken ordning historien har utspelat sig. Spelreglerna är också enkla att förstå vilket gör spelet perfekt att plocka fram när tiden är knapp eller när långa regeldragningar inte går hem. Händelserna varierar i sin karaktär vilket ger alla en möjlighet att vinna samtidigt som du förhoppningsvis lär dig lite historia under tiden.

Allmänna speltips
Oavsett vad du väljer att spela för spel finns det några allmänna tips att förhålla sig till. Här är våra tre favoriter.

  • Se till att gå igenom regler ordentligt i början – både allmänna och eventuella lokala varianter. Detta minskar risken för osämja och omkullvälta spelplaner i slutet av kvällen.
  • Hitta en trevlig och bra plats att sitta på. Ofta kan spel hålla på ett tag och vad är då värre än obekväma stolar och ett vingligt bord. Sällskapsspelandet förtjänar en planerad och bra plats. Gärna med möjlighet att även få plats med dricka och tilltugg.
  • Kom ihåg att ha kul och umgås under tiden. Alla älskar att vinna och självklart ska du inte ge bort segern till någon annan. Men kom samtidigt ihåg varför ni började spela: förmodligen för att ha en rolig och trevlig stund. Termen “Det är bara ett spel” kan vara svår att ta till sig ibland men försök i alla fall.

Om du följer dessa tips och väljer något av dessa spel kan vi garantera en trevlig kväll med vänner och familj. Du hittar dessa samt massvis med andra härliga sällskapsspel på Akademibokhandeln, Teknikmagasinet och BR leksaker.

Lycka till!

 

Publicerad: