Förbered dina växter inför vintern

Vintern närmar sig och växternas vintervila med den. Men vad är egentligen viktigt att tänka på inför dvalan? Här kommer några tips från trädgårdsmästare Sanna Jonsson på hur du bäst vinterpreppar dina blommor.

Balkongväxter som får flytta in
Se över eventuella oliv- och citronträd. Regeln är att ta in dem så fort temperaturen stiger under fyra grader. Men ta inte in dem innan dess, de behöver nämligen härdas lite. Vira en filt kring krukan och dra den närmare balkongväggen så får trädet chans att vänja sig vid värmen inomhus i lagom takt.

Balkongväxter som får stanna kvar
Visa träd och buskar – exempelvis japansk lönn, äppelträd och vinbär – klarar sig i 9 fall av 10 under vintern. Men för att de ska trivas så bra som möjligt finns några saker du kan göra:

  • Tanka upp växten med vatten så att bladen fylls och växten kan ladda på under vintern med den sista näringen.
  • Ställ krukan på en bit frigolit så att den inte fryser. Frigoliten leder nämligen inte kyla. Om du inte har frigolit går några träbitar bra eftersom de skapar cirkulation under krukans botten.
  • Vira in alla krukor i filt eller juteväv och gärna en bit in mot stammen. Fäst ett fint band runt omkring för att hålla värmen – och för att det ser piffigt ut.
  • Ställ växten så vindstilla som möjligt.

Möblera om inomhus

  • Låt dina krukor inomhus stå på den ljusaste platsen i ditt hem. Fyll med fördel upp dina fönster men tänk på att ljus även reflekteras i vita väggar.
  • Placera inte växterna vid ett element. Värmen får dem inte att trivas, däremot ökar risken att de torkar ut.

Ge växterna extra kärlek
När det är vinter höjer vi värmen och luften inomhus blir torrare. Sådana klimatförändringar känner växten av. För att lättare upptäcka hur de påverkas är det bra om du lär känna dem ordentligt inför vintern. Lägg därför in som rutin att se över dem oftare, minst två gånger i veckan.

Vattna hellre mindre än mer
Vad noga med att vattna och gör det helst med rumstempererat vatten. Men hellre ofta och lite än sällan och mycket – du vill inte övervattna. Lyft krukan och känn efter ordentligt. Är den tung behöver den nog inte vatten. Även om en växt ser torr ut på jordytan så kan rötterna bada i vatten, vilket dränker dem eller får dem att ruttna. Om du övervattnar ökar dessutom risken för sorgmyggor, en liten insekt som påminner om bananflugan men är mycket tunnare och extremt mycket jobbigare att bli av med. Dessutom dras de till ljuset, vilket är störigt när du kollar mobilen i sängen innan du somnar.

Fukta loss
Duscha gärna dina växter på regelbunden basis, helst en eller två gånger i veckan. Dels för att de behöver fukten i den torra vinterluften men också för att få bort damm på bladen. Dra in dem i badrummet och duscha av dem på kvällen där du låter dem stå och dra tills morgonen. Att fukta ned växterna kan också motverka spinn så gå gärna lös med en sprayflaska mellan dusch-varven.

Håll igen med näringen
Undvik näringen. Nu ska växterna vila och vi vill inte locka växter till att blomma under vintern. Undantag kan göras om växten själv har mycket grönska men vistas i lite jord – då kan viss näring tillsättas. För att tillsätta lite extra syre i jorden, luckra ytan försiktig med en gaffel. Under vintern finns det också risk för att växten fäller sina blad. Men ta det lugnt – roten lever fortfarande. Fortsätt vattna och håll ut till våren. Ställ växten svalt och ljust. Testa dig fram och försök hitta en balans.

Plantera om i februari
Är du sugen på att plantera om eller dela dina växter? Vänta tills februari eller i början på mars. Då fångar du växten när den ännu är i vila och inte hunnit få upp sin puls – precis innan den går igång av vårens ljus. Nu kan du börja vattna med lite extra näring och ge dina växter en superfin start på våren.

Se upp för vårsolen
Visst är den första vårsolen härlig! Men också förrädisk. Håll ett extra öga på växterna så att solen inte bränner sönder de ömtåliga bladen.

Publicerad: