Förläng livet på favorittröjan – 8 tips från klädexperten

Det som börjar med en nyförälskelse i butiken slutar alldeles för ofta med noppor, illaluktande jeans eller flygande skjortknappar.  Så hur håller man favoritkläderna fräscha längre? Vi frågade Alva Galindo Linnér på Brothers i Fältöversten om sina bästa knep för att förlänga livet på älsklingsplagget.

Först och främst skjortor. Finns det något knep förutom att dra in magen för att få skjortknapparna att hålla längre?
Förstärk knapparna! Antingen hos skräddare eller på egen hand om du är lite händig.

Skjortor vill man ju gärna inte tvätta för ofta så de tappar formen. Vilka råd kan ni ge där?
Idag tvättar vi våra kläder alldeles för ofta och även i alldeles för höga grader. Kör 30 grader på alla skjortor. Satsa även på flytande tvättmedel och skippa sköljmedlet för att inte slita på kläderna. Även mängden tvättmedel spelar stor roll. Kläderna kan endast ta upp en viss mängd med tvättmedel och allt som blir över hälls ut i avloppen. Vilket är en väldigt onödig överkonsumtion.

Hur ofta (sällan) behöver man tvätta sina favoritjeans då?
Det beror såklart på hur ofta du använder jeansen men varannan till var tredje månad är oftast tillräckligt. Bäst är att variera din användning mellan olika byxor. Kör en sköljning på 30 grader eller handtvätt med lite tvättmedel när de är smutsiga.

Vad ska man göra åt kläderna som nopprar?
Många köper maskiner eller rakblad för att ta bort noppor på kläderna, en metod som tyvärr gör kläderna noppigare i längden. När du kapar nopporna river du nämligen upp alla fibrer, vilket gör att materialet kommer släppa ifrån sig mer noppor.Hitta istället en borste att kamma bort nopporna med. Ett tips för att slippa att plagget noppar sig från början är att inte köpa kläder med mer än tre olika material i sig.

Hur får man nya tröjan att inte fälla?
Prova att tvätta plagget med LITE sköljmedel i då sköljmedel binder fibrerna.

Hur får man bukt med lukten som kan uppstå hos jeans och skor?
Du kan neutralisera dålig lukt genom att tvätta kläderna med en skvätt ättika. Skor finns det bra sprayer till men också så kallade ”smell wells” i förebyggande syfte (finns hos bland annat Intersport i Fältöversten). Lägg dem i skorna så drar de åt sig fukten. Du kan också blanda vatten och lite ättika i en sprayflaska och sedan spraya i skon.

När ska man använda galgar? Och är det sant att kläder kan formas efter galgen?
Precis, både ull- och bomullströjor kan forma sig efter galgen. Är plagget lite tyngre och hänger en längre period kan det även ”hänga ut sig” och bli längre. Det mesta går att forma i vått tillstånd, så om du vill att något ska bli större eller längre kan du dra försiktigt i plaggen.Som en tumregel ska blusar, kavajer och skjortor hänga för ett bättre resultat.

Vad kan man göra om alla lådor är fulla och man bara måste hänga ylletröjan på galgen?
Om du vill ta det till en ny nivå, kan du testa att korshänga plagget (se bild). Annars rekommenderar jag att köpa en streamer som är både snabb och enkel att använda (finns bland annat på H&M i Fältöversten).

Publicerad: