Fyra karlaplanska scener att bli stammis hos

Idag firar vi Världsteaterdagen. Här kommer fyra tips på karlaplanska scener med intressanta uppsättningar året runt. Inspireras, boka biljett och hitta kvällens rekvisita och kostym hos oss.

Maximteatern
Bara ett stenkast från Fältöversten ligger Maximteatern. Teatern hette till en början Karlaplansstudion och användes för att sända program för Sveriges Radio som då hette Radiotjänst. Lokalen byggdes om till biograf för att sedan göra plats för en ny scen. Idag har scenen möjliggjort mängder av uppsättningar i drygt 50 år. Maximteaterns föreställningar är av blandad karaktär men en röd tråd är att det ofta är kändistätt på scen.

Dramaten
På Nybroplan, drygt en kilometer från Fältöversten, ligger Kungliga Dramatiska Teatern – Sveriges nationalscen för teater. Eller kort och gott Dramaten. Här kan du beskåda allt från klassiska föreställningar till nyproduktioner, med ett brett utbud som passar alla åldrar.

Elverket – Dramatens dotterscen
Vill du hitta pjäser och shower specifikt riktade till en yngre publik, rekommenderar vi varmt en sväng förbi Dramatens filial Elverket, en separat lokal precis på Karlaplan. Namnet kommer från att platsen tidigare användes av Stockholm Energi. Unga Dramaten flyttade in hos Elverket 2009 och har sedan dess bjudit på allt från improvisationskomedi med Liv Strömquist till klassiska barnpjäser som Hans och Greta.
 
Chinateatern
En liten bit från Dramaten, vid Berzelii Park, ligger Chinateatern från 1928. Gå hit och imponeras av föreställningarna i en lokal utan siktskymmande pelare. Här hittar du också en vacker replika av stjärnhimlen med 1485 utströsslade stjärnor. Till en början visades här endast stumfilmsteater men numera ger man plats åt ”vanlig” teater, konsert och musikal.

Publicerad: