Fyra knep för att hålla skorna fräscha

Att hålla favoriterna rena är inte bara stiligt utan också miljövänligt, ekonomiskt och praktiskt. Skorna håller nämligen längre när du sköter om dem. För att hjälpa dig ta hand om dina skor bad vi Emma Tysk på Scorett Fältöversten om sina bästa knep. Dessutom går hon igenom de vanligaste putsmedlen och hur de egentligen skiljer sig åt.

FYRA SNABBA TIPS

- Så ställer du undan sommarskorna
Om du förvarar dina skor i dammiga utrymmen med varierande luftfuktighet (såsom en vind eller källare) bör du lägga skorna i en skopåse eller försluten kartong. Då håller de sig fräscha längre.

- Skoblock håller formen
Det finns skoblock som ser ut som en hel fot och fyller ut hälkappan. Dessa kostar lite mer än varianten med träkula men båda fungerar i princip lika bra. Till favoritskorna bör du däremot satsa på ett dyrare skoblock i cederträ som drar ut fukt och dålig lukt. Om du vill hålla fukt borta men inte investera i ett skoblock, kan du testa att fylla skon med tidningspapper. Se bara upp med trycksvärta på ljusa skor.

- Borste eller putsduk?
För att rengöra mockaskor använder du en mockaborste med gummiborst. Till läder har du vanligtvis en skoborste med ett borsthuvud i 100% hästtagel. När du rengör och putsar skor, se till att borsta ordentligt för att verkligen få in produkten i porerna. Vid putsning går en putsduk också bra men för skofantasten är borste alltid snäppet vassare. Ett husmorsknep är dock att använda en nylonstrumpa att polera med för extra hög glans och slutfinish.

- Var försiktig med vatten
När du rengör dina skor ska du komma ihåg att vara sparsam med vattnet. Dels blir det inte rent med bara vatten. Men för mycket vatten torkar också ut skorna, speciellt läder. Och då håller de inte lika länge. Det finns ett läderschampo som är att rekommendera till alla släta skinn. Kom in och fråga oss. Det här schampot är även toppen att använda längs sulans kant på vita sneakers.

OLIKA PUTSMEDEL – VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD?

- Vax
Vaxet är ofta mer impregnerande (och därmed skyddande) än exempelvis skokräm och balsam, som är mer som en poleringskräm. Vax funkar oftast bäst på lite grövre skor (exempelvis snörkängor) i skinn. Även fettad nubuck. Nubuck är ett nedslipat läder och kommer i två varianter – fettad och ofettad. Den ofettade varianten påminner om mocka medan den fettade ser ut som ett nedmattat skinn.

- Balsam/Conditioner
Många glömmer att smörja in både mocka och ofettad nubuck. Här är balsam det vanligaste putsmedlet. Viktigt att komma ihåg är dock att satsa på ett vattenbaserat – inte fett – balsam till både mocka och ofettad nubuck.

- Skokräm eller polish
Skokräm passar bäst till lite finare läder och redan polerade skor och polish till de riktigt polerade läderskorna. Exempelvis boots, stövletter och finskor. Krämen ger ofta lite färg men det finns även ofärgade krämer. Vanliga kulörer är, förutom neutral, exempelvis svart, vit, brun och congac. Alla dessa går att hitta hos Scorett i Fältöversten. Skokräm och polish bör alltid arbetas in med borste eller putsduk.

Publicerad: