Halloween-dräkten: do’s and dont’s när du väljer outfit

Det finns säkert miljoner misstag du kan göra när du väljer utklädnad inför halloweenfesten – och förhoppningsvis minst lika många rätt. Här har vi listat några av dem. Allt ifrån hur du kommer på en rolig outfit med enkla medel till hur du undviker att utsätta dina medmänniskor för kulturell appropriering. Lycka till och ha så kul!

NEJ – UNDVIK DETTA NÄR DU VÄLJER KOSTYM

Skippa den opraktiska kostymen

Skippa crepekonstruktionen som faller sönder på dansgolvet, sjöjungfrudräkten som spricker när du sätter dig och sminket som kladdar så fort du kramar någon. Satsa istället på en skön, stabil och trygg outfit med vattenfast smink, slitstark bomull och vältejpad kartong.

Slopa kostymen som kan såra

Egentligen en självklar punkt men just därför tåls den att betonas för säkerhets skull. Är du osäker på ifall din kostym kommer göra någon ledsen eller rent av arg, fundera ett extra varv. Testa gärna din outfit-idé på människor i din närhet som inte tänker som du. Fortfarande osäker? Välj något annat. Din outfit ska ju få folk att le – inte tvärtom. Eller hur?

 

JA – TÄNK SÅHÄR FÖR EN LYCKAD UTKLÄDNAD

Återanvänd en klassiker

Gjorde du succé i fjol som elektrisk ål, titanics isberg eller tvålen i Fight Club? Då är det väl synd att inte bjuda årets festgäster på samma briljanta outfit. Stressa inte upp dig över att komma på nytt – återanvänd idén, sminket och rekvisitan istället. Se det som att du tar chansen att förfina din kostym och göra den ännu bättre.

Ont om tid? Håll det enkelt

Ifall du har ett späckat schema, var snäll mot dig själv och satsa på en kostym som är så enkel som möjligt att fixa. Köp ett hårband med rosor, måla ihop ögonbrynen och kalla dig Frida Kahlo eller sätt på dig glasögon, slips och pullover och hävda att du är ”den vuxna i rummet” à la Ulf Kristersson 2018. Enkelt behöver inte vara trist.

Idépanik? Utgå ifrån en färg

Vare sig du kommer på en fyndig dräkt eller ej, är ett säkert tips att köra en helt monokrom outfit (alltså alla plagg i samma nyans) och utgå ifrån denna. Är du helt svart? Säg att du är ett svart hål. Helt orange? Ett hårstrå på Trumps hjässa. Endast fantasin sätter gränser för din titel och du kommer garanterat ta plats visuellt. Saknar du flera plagg i samma nyans? Gå all in på massor av olika färger och låtsas att du är en grafisk profil på LSD.

Läs på om kulturell appropriering

Kortfattat kan man säga att kulturell appropriering innebär att du lånar element från en kultur som du själv inte tillhör, men som tillhör människor som historisk sett blivit förtryckta. Alltså: när du använder symboler, smycken eller liknande från en kultur som traditionellt sett haft lägre status än din egen.

Ett maskerad-relaterat exempel:

Tänk dig att du köper en plastig fjäderskrud från en leksaksbutik och bär den på halloweenfest. Oavsett din avsikt (om du menade att såra eller inte) så är din handling respektlös eftersom att fjäderskruden reproducerats som en gimmick, alltså lustig/snygg rekvisita. Trots att fjäderskruden som symbol är så viktig – ofta både spirituellt och politiskt laddad – för de människor som burit den sedan urminnes tider: den amerikanska ursprungsbefolkningen. Extra fel blir det om du själv inte har någon personlig koppling till de människor som historiskt sett använt symbolen.

Du måste alltså fundera över kontext, speciellt historisk kontext, när du lånar symboler och element från andra kulturer. Eftersom att vita européer för flera hundra år sedan stal mark och makt från den amerikanska ursprungsbefolkningen, har detta lett till att så kallade native americans idag har mindre makt, resurser och status än vad de skulle haft om inte vita stulit deras mark från början. Med den historiska kontexten i bakhuvudet blir det plötsligt väldigt dumt när en vit person använder viktiga element från den amerikanska ursprungsbefolkningens kultur för att smycka sig själv på en halloweenfest.

Andra konkreta exempel som ofta problematiseras är när folk flätar sitt tunna ljusa hår i dreads eller cornrows, när festivalbesökare använder bindis som trendig utsmyckning eller när folk försöker efterlikna en hudfärg som är dramatiskt mörkare än sin egen (googla “blackfishing” och “blackface”).

En lång men viktig punkt. Det finns massor med information om detta på nätet, här är en ännu bättre förklaring för dig som vill lära dig mer om kulturell appropriering och hur du undviker det: https://www.baaam.se/vad-ar-kulturell-appropriering-vi-reder-ut-en-gang-for-alla

---

Tack för att du läste ända hit. Lycka till med kostymen nu och välkommen in till Fältöversten för glittrigt smink hos H&M, ansiktsfärg hos Akademibokhandeln och läskiga masker hos World of Toys. Ha en härlig halloween!

 

Publicerad: