Här är mattrenderna att hålla koll på 2019

2018 är över och vi sammanfattar ett år fyllt av nya köksinfluenser. En av de största trenderna på menyn är inte helt otippat klimatfrågan: intresset för vad vi stoppar i oss ur ett hållbarhetsperspektiv har kanske aldrig varit såhär utbrett. Här är tre mattrender som kommer ta över 2019.

Vi äter med såväl ögon som telefon
Restaurangguiden Zagat’s undersökning 2018 visar att allt fler väljer restaurang utifrån bilder på sociala medier. En snygg bild på avokadotoasten är minst lika viktig som smaken och till följd av detta har många restauranger också anpassat både ljus och inredning för en fotovänligare lokal. Trenden spås fortsätta växa och även om för mycket telefonfokus har sina nackdelar är det nog ingen som klagar över att tjusiga presentationer blir allt vanligare – både på restaurangen och i hemmet.

Hälsosam snabbmat
Trots en medvetenhet kring det vi stoppar i oss är det inte alltid vi har tid att laga en nyttig och ordentlig middag. Svaret blir ofta snabbmat men kombinerat med ett högre krav på näringsrik och bra mat växer sig hälsosam snabbmat starkare. Två exempel är Blueberry och Joe & The Juice (finns i bland annat Fältöversten) som båda jobbar med snabb och hälsosam mat.

Högre krav på hållbar mat
När temperaturen stiger blir också debatten om klimatet hetare vilket självklart reflekteras i maten vi äter. Marknaden för miljövänliga köttalternativ såsom vegetariska livsmedel fortsätter att växa (pun intended) och ett talande exempel från året som gått är hur amerikanska företaget Beyond Meat – med kända miljöknuttarna Leonardo di Caprio och Bill Gates i ryggen – började sälja sin omtalade Beyond Burger i Sverige för första gången någonsin via Phil’s Burger. Ett annat exempel är Vegan House – ett av landets första snabbmatsställen med helvegansk meny – som öppnade hos Fältöversten i höstas.

Vill du prova  Phil’s plantbaserade burgare, veganska tacos à la Vegan House eller kanske en nyttig, snabb och smakrik avokadosoppa från Blueberry? Varmt välkommen förbi Fältöversten.

Publicerad: