Hitta din hudtyp – kännetecken och tips

Känslig, torr, fet eller kombinerad? Här berättar Isabella Waginder på Rituals i Fältöversten om hur du identifierar din hud och vad den behöver för att må och stråla som allra bäst. Dessutom avslöjar hon hur huden kan lura dig att tro att du har en viss hudtyp, trots att du egentligen har en annan.

Vad spelar hudtypen för roll?
Problem med hyn beror till stor del på att vi behandlar vår hy fel utan att veta om det. Och fel behandling beror i princip alltid på att vi misstagit vår hudtyp för en annan. En miss som är svår att upptäcka eftersom att fel behandling får huden att bete sig okaraktäristiskt – och blir ännu svårare att tolka.

Lurad? Du är inte ensam.
För att ta ett exempel: säg att du har torr hud men vid något tillfälle råkar få för dig att din hy är fet. Så du börjar köpa produkter anpassade för fet hy, med en uttorkande effekt. Förutom att din redan torra hud blir ännu torrare, kan den också få ett slags bakslag. Till skillnad från fet hy som utsätts för uttorkande produkter, börjar exempelvis torr hy producera överdrivet mycket talg. Vilket gör den oljig – ett klassiskt tecken på fet hy. Resultatet blir att du fortsätter tro att din från början torra hudtyp är fet – och fortsätter behandla den med helt fel produkter.

Tips till alla ansikten
När du väl har börjat med en produkt så tar det ungefär åtta veckor innan huden vänjer sig. Med andra ord behöver en oönskad reaktion efter en applicering inte nödvändigtvis bero på att huden ogillar behandlingen. Den behöver tid att hinna uppskatta den. Så ha tålamod, minst åtta veckor. Och om du är det minsta osäker på din hudtyp bör du fråga någon som faktiskt är van att analysera hud. Exempelvis en av Rituals hudexperter i Fältöversten.

KÄNSLIG HY
Kännetecken
Om du har känslig hy har du ofta lätt för att få ytliga blodkärl. Känslig hy har också lätt att få rodnad och utslag. Ett klassiskt problem är att känslig hy oftare reagerar på starka produkter.

Tips för känslig hy
Kanske har du redan lärt dig att alltid testa ovanligt starka produkter på en liten del av hyn innan du går loss på hela ansiktet? Om inte så fick du lära dig det nu. Försök också att lära känna din hud. Blir den extra känslig i solen? Unna dig en snygg keps. Får du utslag av en viss typ av makeup? Byt märke. En del av känsligheten kan vara ärftlig. Men många reaktioner startas också av saker i vardagen som är lätta att missa för att de inte syns, exempelvis kraftiga temperaturväxlingar, stress och föroreningar i luften.

TORR HY
Kännetecken
Torr hy får väldigt lätt synliga linjer i ansiktet. Huden har också lätt för att flagna, speciellt på näsan och i pannan. Om du dessutom ofta känner att huden stramar åt, speciellt innan du har smörjt in dig, kan du ha en torr hy.

Tips för torr hy
En del människor som har torr hy undviker ansiktsskrubb av rädsla att göra huden ännu torrare. Vilket är synd – har du torr hy är skrubben nämligen extra viktig. Många produkter har nämligen svårt att tränga igenom din hud om den har mycket flagor på utsidan. En skrubb exfolierar bort dessa gamla hudlager och gör det lättare för välgörande kurer att nå tillräckligt djupt och verka effektivt. En dagcreme efteråt är toppen men ett djupverkande serum som reparerar från insidan är ännu bättre.

FET HY
Kännetecken
Den här hudtypen är i regel raka motsatsen till torr. Om din hud är fet har du förmodligen lätt att få finnar och ofta stora porer. Hyn ser inte sällan blank eller lite oljig ut. Extra blankt blir det runt näsan eller vid partier i ansiktet där porerna generellt är större.

Tips för fet hy
En bra skrubb. Har du inte testat serum än så gör det. Men se till att serumet är anpassat för fet hy, det vill säga ett serum som fokuserar på att balansera din talgproduktion.

KOMBINERAD HY
Kännetecken
Föga förvånande innebär den här typen att vissa partier av ditt ansikte skiljer sig i både beteende och behov från andra partier. Vanligast är en fet hy i t-zonen (panna, näsa, haka) i kombination med torr hy runt kinder och vid hårfästet. Den här hudtypen kan därför vara svår att både ”upptäcka” och tolka. Samt extra klurig att rätta till.

Tips för kombinerad hy
Har du en bra skrubb och ett bra serum kommer du långt. Däremot behöver du ofta olika produkter med olika fokus för att kunna tillfredsställa hela ditt ansikte. Den vanligaste mixen är exempelvis en samling produkter för torr hy i kombination med produkter för fet hy. Så om du har två olika hudtyper i olika delar av ansiktet, satsa på två olika serum och två olika skrubbar. Din hud kommer att tacka dig.

Ännu fler tips
Hos Rituals i Fältöversten kan du alltid fråga utbildade experter om råd. Vare sig du vill identifiera din hudtyp, behandla ett problem, få mer lyster eller inspireras bland härliga dofter och krämiga krämer. Välkommen in.

 

 

Publicerad: