Hitta rätt i bestickdjungeln

Måste du byta ut dina gafflar efter lång och trogen tjänst? Eller checkar du av inköpslistan till ditt första hem? I vilket fall kan en snabb bestickguide komma väl till hands. Vi bad Katrin på Cervera i Fältöversten att reda ut vad du verkligen bör tänka på inför valet av nästa bestickset. Dessutom avslöjar hon varför fiskkniven egentligen är så platt.

Att tänka på inför köpet

Håll stilen
Innan du hoppar på mässingtåget eller mattsvartflugan, fundera ett varv till. Vad kommer du att vilja duka med i framtiden? Ifall du vet med dig att du lätt tröttnar på trender, satsa på något klassiskt. Eller ännu hellre – något personligt. Ge dig inte förrän du verkligen hittat just dina gafflar. Om tio år kommer både miljön och plånboken att tacka dig.

Satsa på kvalitet
Stålbestick har ofta en kvalitetsmärkning och märkningen ”18/10” innebär högsta kvalitet. Den första siffran visar kromhalten och 18% ger ett mycket gott rostmotstånd. Den andra siffran visar nickelhalt och avslöjar hur långlivad bestickens glans kommer att vara. Ju lägre siffra, desto mindre slitage tål besticken.

Fråga om materialet
Rostfritt, bakelit, trä eller plast? Olika material har olika förutsättningar så glöm inte att fråga personalen om skötselråd. Så slipper du komma hem och inse att dina nya bestick kräver mer kärlek än vad du orkar ge.

Se och rör
Bestick ska ligga skönt i handen. Så kom ihåg att både greppa, lyfta och skramla i butiken. För balansens skull, välj en kniv som är något tyngre än gaffeln.

Bonustips – vad är det för skillnad?

Skaldjursbestick
Långa och smala för att du enkelt ska komma åt köttet längst in i exempelvis en kräftklo. Ostronkniven är specialgjord för att underlätta öppnandet av denna utsökta lyxfälla. Har du aldrig öppnat ostron tidigare? Leta upp en tutorial på YouTube först. Det är både lätt och läskigt att slinta med kniven.

Grillbestick
Ett vassare bestickset för grillrätterna. Till skillnad från den traditionella femuddiga matgaffeln har grillgaffeln dessutom endast tre uddar.

Fiskbestick
Dessa skiljer sig främst när det kommer till kniven som är platt och bred. Både för att enkelt kunna lyfta fiskfilé från skrovet av fisken men också för att smidigt skilja köttet från benen.

Dessertbestick
Ett mindre set för de sista, söta och ofta små rätterna. Kan även fylla en dubbel funktion som praktiska barnbestick för hemmets minsta händer.

 

Publicerad: