Hur får du huden att hålla längre?

Hur tar man hand om kroppens största organ? Vi pratade med hudexperten Isabella Waginder från Rituals i Fältöversten. Här ger hon sina allra bästa knep för en hållbar hy.

Gnugga inte
Ett misstag som alltför många gör är att gnugga och skrubba vid rengöring av ansiktet. Gör inte det! Att gnugga med exempelvis en handduk gör inte rent huden på djupet – som en peeling – utan medför bara större påfrestningar på hudlagret såsom att elasticiteten försvinner och huden blir slappare.

Undvik sol
Avgas och vind är så kallade yttre påfrestningar som tär på huden. Men just solen är lite mer komplicerad eftersom UV-strålningen går långt ned i hudlagret. Dessa strålar kan – förutom att orsaka hudcancer – även göra att huden åldras i förtid. Linjer och pigmentfläckar skyndas exempelvis på av sol. Även om du sitter på kontoret vid ett fönster – smörj in dig. Solens strålar tränger nämligen igenom både skugga och glas.

Ta det kallt
En annan vanlig miss är att skölja ansiktet i alldeles för varmt vatten. Detta leder ofta till att hyns naturliga olja rubbas, vilket kan göra att huden blir uttorkad. Eller tvärtom – att huden börjar överproducera talg och blir ännu fetare.

Skydda med serum
Serumet tränger långt ned på djupet och verkar reparerande. Huden kan dock ha svårt att ta upp serumet om det finns torr, flagnad hud på ytan. Kombinera därför serumet med regelbunden ansiktsskrubb. Skrubben exfolierar bort det yttersta gamla hudlagret och hjälper dig att få fram ny, fräsch hud.

Glöm inte invänjningsperioden
Ett vanligt misstag är att ge upp nyköpta produkter alldeles för tidigt eftersom att hyn sällan reagerar som man hoppats på när man testar en ny produkt. Tänk på att alltid ge huden minst 8 veckor att vänja sig vid en ny produktserie eller kräm. Det är nämligen den tid det tar för huden att hinna anpassa sig efter nya ämnen.

Publicerad: