Hur mycket sol behöver din krukälskling?

Det soligaste läget är inte alltid det bästa för dina plantor. Faktum är att de allra flesta inomhusväxterna trivs bäst i skugga med vandrande sol. Alltså nära ett fönster i skuggan och med direkt solljus bara ibland. Sanna Jonsson, trädgårdsmästare och blomfantast, går igenom utvalda växter för dig som vill ha gröna fönster i alla dina väderstreck.

Skuggigt

Fredskalla
En lättskött så växt som klarar sig utan direkt solljus. Fungerar dessutom som en naturlig luftrenare – perfekt för dig som bor i stan.

Gullranka och murgröna
Lättskötta klätterväxter som inte behöver direkt solljus utan tvärtom trivs med mycket skugga.

Sol med vandrande skugga

Fuchia
En tidigare tantblomma som numera spås bli nästa stora trendväxt. Skynda dig att lägga trädgårdshandskarna på den här färgsprakande blomman som påminner om ett hängsmycke.

Hisbiscus
Gillar både väster- och söderläge. Men framför allt älskar den värme på sommaren. En fin och tålig växt att låta gå i arv – den kan nämligen bli upp till 60 år. Se bara upp för sjukdomen spinn (påminner om långa bomullstrådar).

Fikon
Kan både överleva och bära frukt i en karlaplansk lägenhet, i alla fall om du har balkong. Men driv inte trädet för hårt på vintern för då finns risk att frukten uteblir. Fikon behöver pollineras så om du inte har balkong – och därmed tillgång till bin – kan du göra jobbet själv. Pensla försiktigt mellan blommorna med lätt hand och liten pensel.

Bönor, ärtor och solros
Trivs i lagom mycket sol och fungerar utmärkt inomhus. Dessutom är de allihop ett tacksamt balkongsällskap hela sommaren.

Tomatplantor
Vill du plantera själv? Sno några frön från frukostmackans skivor istället för att köpa från butik.

Örter och kryddor
Trivs överlag i skuggiga fönster med tillfälliga soldoser. Håll extra koll på basilikan som torkar ihop och blir tvär i smaken av direkt solljus. Ta det säkra före det osäkra och köp hos en trädgårdshandlare. Dessa plantor har drivits upp långsammare än de i matbutiken och har därmed hunnit utveckla sitt rotsystem ordentligt.

Soligt

Olivträd
Behöver mycket ljus men vill inte stå nära element. Ibland försvinner bladen under vintern men släng inte trädet – det återhämtar sig till våren så länge du fortsätter vattna. Ställ ut på balkongen men vänj trädet några timmar i taget så att den starka vårsolen inte chockar bladen. Dukningstips: knipsa en kvist och lägg över tallriken eller smörbyttan som dekor.

Fetbladsväxter
Exempelvis Aloe Vera. De spar vatten i sina tjocka blad och klarar sig därför i gassande sol.

Pelargoner
Förutom klassikern Mårbacka finns en mängd varianter i knalliga färger. Växten är dessutom lätt att ta sticklingar från och därmed en fantastisk räddare i nöden när du glömt att köpa gå bort-present.

 

Publicerad:

Blomsterpassagen

Blomsterpassagen