Karlaplansblandning – världens karlaplanigaste te

Att Södermalm har sin Söderblandning är knappast någon nyhet. Men har du smakat en kopp à la Karlaplan? Ett rökigt te med toner av citrus och bergamott. Karlaplansblandning är framtaget av Fältöversten i samarbete med matprofilen Sigrid Barany och hämtar inspiration från Karlaplan och människorna som bor i området.

När teet lanserades för fyra år sedan var det endast tänkt att säljas under en begränsad tid, i begränsad upplaga. Men tack vare sin välbalanserade komposition av Ceylon, Lapsang Souchong och Keemun blev Karlaplansblandning så populär att det snabbt fick en permanent plats i butikshyllan.

Vill du prova en kopp? Då får du bege dig till Karlaplan. Eller närmare bestämt Kahl’s i Fältöversten. Den enda butiken i landet med rätt att sälja denna rykande kvarterspärla. Välkommen in i höst!

Fakta om teets komponenter
Text lånad från Kahl’s 

Ceylon
Ett svart te från Ceylon, Sri Lanka. Denna klassiska FOP (= teet består av hela blad) har vackra, tunna och rullade blad som ger en klassisk astringens, friskhet och citruskaraktär som endast återfinns hos teer från området Ceylon. Ceylon passar utmärkt att drickas precis som den är men också med mjölk. Eller i kombination med andra teer (såsom i Karlaplansblandningen).

Lapsang Souchong
Ett svart och rökt te från Kina. Teet placeras på bäddar ovanför brinnande trä, ofta tallved. Röken från elden absorberas av tebladen och ger smak till teet. De flesta associerar tesmaken med tjära.

Keemun
Eller egentligen Qimen, är ett svart te från Anhuiprovinsen i Kina. Keemun är känt för att ha mild och jordig tesmak med en lätt antydan till rök. Te från Keemun är en kinesisk klassiker och finns i många olika sorteringar.

 

Publicerad: