Kvinnodagen-special: så startar du ditt eget drömföretag och tar över världen

Bakom varje framgångsrik man står tusentals kvinnor utan samma möjligheter att nå samma framgång. Exempelvis är inte ens en av fem vd:ar kvinnor*. Dagen till ära vill vi lyfta två grymma kvinnor som samlat ork och mod att starta business och nå entreprenöriell framgång. Här delar de med sig av sina viktigaste tips till dig som vill gå emot statistiken och bli din egen boss.

Ulrika Holm, grundare Blueberry Lifestyle

Ulrika Holm är hjärnan bakom hälsokostkedjan Blueberry Lifestyle och healthy fastfood-fenomenets okrönte drottning. Sedan starten 2006 har hon gått från VD till produkt- och konceptansvarig och gör bland annat alla recept till butikernas smoothies, sallader och shots. Här är hennes bästa tips, från en kvinnlig succéchef till en framtida.

Vilka tips har du till alla kvinnor som också brinner för något och funderar på att starta eget?
1. Börja med affärsidén! Det måste vara något du brinner för, annars är det svårt att orka lägga in all kraft och alla timmar som krävs. I klarspråk – leta inte idéer för att du vill bli entreprenör utan bli entreprenör för att du brinner för att lösa ett problem.

2. Ha ett högre syfte med ditt företagande. Blueberry vill exempelvis förbättra folkhälsan och miljön – det är vårt mantra. Ett högre syfte kommer att vara viktigt både för din egen stolthet men också för de anställdas motivation. Ännu viktigare blir det när det blåser hårt, vilket det gör i alla branscher förr eller senare.

3. Tänk igenom dina styrkor och svagheter. Se till att jobba med det du är bra på. I mitt fall kan jag min bransch samt är en bra visionär och ledare. Då jag inte är så stark på chefskapet har vi haft en HR-ansvarig och senare en extern VD genom hela resan.

4. Lyssna på andra och lär dig. Men lita allra mest på din egen magkänsla! De gånger vi trampat i klaveret rejält har min magkänsla inte varit med. Så är det bara!

Tilda Nordh, grundare Rapide Brow & Lash Bar

Tilda Nordh startade år 2013 den numera väletablerade skönhetskedjan Rapide Brow & Lash Bar tillsammans med sin mamma Susanne Lundquist. Med Rapide var hon med och satte brynvård på kartan i den svenska beautyvärlden och som Cidesco-certifierad hudterapeuft, fransstylist och trådningsexpert ligger hon även bakom Rapides skräddarsydda behandlingsmenyn och varumärkets egen produktserie för ögonbryn. Läs vidare för att ta del av hennes viktigaste lärdomar från livet som powerboss.

Vilka tips har du till alla kvinnor som också brinner för något och funderar på att starta eget?
1. Först och främst måste du vara nykär. Jag snackar om fjärilar i magen, fluffiga drömmar och rosa moln. Du måste vara så passionerad och engagerad över din affärsidé att du får det att fungera – trots motgångar, tidsbrist och osäkerhet.
2. Ställ dig själv frågan: är jag beredd att andas och leva mitt företag dygnet runt?
3. Det är en mäktig känsla att arbeta för sin egen framtid. Men det är också psykiskt och fysiskt ansträngande i perioder. Lika mycket champagne som fosterställning. I mina ögon är alla företagare samhällshjältar, som ska känna att de har skapat något som är bra för det här landet. Vill du vara en av dem? Då är det bara att…
4. …börja sätt igång! Mitt sista men kanske viktigaste tips.

*Enligt tidningen Ledarnas årliga jämställdhetsrapport från 2017: https://www.ledarna.se/globalassets/dokument/jamstalldhetsbarometer-2017-tiden-gar-attityder-bestar.pdf

Publicerad: