Lakritsens dag - 3 saker du inte visste om det svarta guldet

Sött eller surt? Balk eller skalle? Oavsett hur du föredrar din lakritsranson så bör du fundera på att fördubbla den idag. Det är nämligen lakritsens dag och vi på Fältöversten har tre anledningar utöver smaken till varför du bör göra det med gott samvete.


Godis eller läkemedel?
Idag skulle nog de flesta svara godis på den frågan men så har det inte alltid varit. Faktum är att rötterna till ärtväxten Glycyrrhiza glabra som lakrits framställs från användes som ett läkemedel när det upptäcktes för nästan 4000 år sedan. Det sades vara särskilt bra mot magsår och användes även för att motverka uttorkning.

Bra för mage och hals
Lakritsens roll som läkemedel försvann inte heller utan den återfinns fortfarande i vissa läkemedel som hostmedicin. Forskning tyder på att lakrits kan konsumeras för att minska symptom som halsbränna och slemhosta. Vissa menar även att lakritsen framför allt i lakritste har en lugnande effekt på magen.

En vattendelare - både hatad och älskad
Oavsett om du hatar eller älskar lakrits så har du säkerligen ett antal vänner som tycker likadant och tvärtemot. När det kommer till lakrits så är det få som inte har en åsikt. En anledning till att människan inte tycker om lakritsen kan enligt forskare vara den stora skillnaden på smak och doft. Doften tyder från saltlakrits tyder exempelvis på en söt smak men när det sedan smakar salt så blir vissas smaksinnen förvirrade och äcklade. Om du är van med smaken från barndom eller har ätit mycket lakrits har du större chans att tycka om den omtvistade rotsmak.

Har dessa fakta fått det att vattnas i munnen på dig eller har du kanske bestämt dig för att göra ett försök att lära dig gilla smaken? Känner du ett annalkande söt/saltsug eller har halsbrännan gjort sig påmind? På Lakritsroten hittar du allt det svarta guldet har att erbjuda och har du tur så kan du få ännu fler fakta och tips där.

Välkommen in till Fältöversten.

Publicerad: