Lilla glas-skolan: vilket glas till vilken dryck?

Vid tre års ålder har de flesta av oss övergett nappflaskan och gått över till att dricka ur glas men utvecklingen slutar inte där. För dig som vill få bättre koll på vad just dina glas är bra till och vilka förstärkningar som behövs i skåpet kommer här en grundkurs med Cervera i vilka glas som förhöjer upplevelsen av olika drycker.

Vilket vin i vilket glas?
Något många av oss kämpar med är viner av olika slag. Det finns otroligt mycket som går att säga i detta ämne så det är svårt att veta var man ska börja. En generell regel är att ett lagrat och lite mustigare rött vin gör sig bra i stor kupa, då aromen kommer fram på ett bättre sätt.

Ett vitt vin å andra sidan gör sig ofta bättre i ett mindre glas men även där finns det olika typer av kupor för olika druvor. Vill man bli mer specifik så finns det tillverkare av glas, exempelvis Riedel som tagit fram olika glas för olika druvor – både röda, vita samt champagne.

Så gör du drinkarna snyggare
När det kommer till drinkar finns det såklart mycket att välja på men ett av de mest versatila glasen för drinkar är ett så kallat highballglas, det vill säga ett högt rakt glas utan fot. Vill man ha en lite festligare framtoning på drinken så kan man välja ett martiniglas eller ett margaritaglas. Det man ska tänka på är som vanligt att välja ett glas som passar ens stil och behov.

Snabbkurs i ölglas
- Lager serveras bäst i ett högt kupat glas
- Pilsner passar bra i ett rakt smalt glas
- Den populära IPA:n smakar bäst i ett lågt kupat glas

Så håller dina glas längre
För hållbarhetens skull rekommenderas att hålla kristallglasen borta från diskmaskinen. Övriga glas mår bäst av att diskas i temperaturer som inte överstiger 55-60 grader. Satsa även på ett bra maskindiskmedel och glansmedel. Om oturen ändå är framme finns det vissa som erbjuder glasgaranti. Exempelvis Cervera i Fältöversten som har en garanti för sina klubbmedlemmar (den gäller alla glas på fot i två år från inköpsdatum mot uppvisande av kvitto och glasfot). Välkommen in.

Publicerad: