Månadens Råvara - Rädisa

Jordgubbarna må ha en ohotad första plats när det kommer till röda underjordiska läckerheter men rädisorna ger dem för varje år en allt hårdare kamp. I salladen har de länge dominerat men 2019 är året de tar sig in även i huvudrätterna på allvar. I april 2019 är de månadens råvara och här kommer tre tips på hur du får ut det mesta av dina disor.

1. Låt rädisan tala för sig själv. 
 
I grund och botten har rädisan en väldigt fin grundsmak även utan tillagning. Detta gör den till en perfekt komponent i salladen eller tillsammans med ost och skinka på frukostmackans topp. Smaken variera dock och den kan vara mild på gränsen till smaklös eller kryddig så det nästan sticks på tungan. Innan du stoppar munnen full med de röda kulorna gör du därför bäst i att smaka och bestämma dig för vad du föredrar. Anpassa storleken på bitarna efter smaken, skiva tunt eller stapla rejälare klyftor. Oavsett om det är i en sallad eller på mackan så mår rädisor alltid bra av salt samt fett i form av smör eller olja.
 
2. Ugnsbaka rädisorna sötare
 
Gillar du inte rädisans ibland bittra lite beska smak? Testa att ugnsbaka rädisorna. Halvera och ös på salt och olja, låt sedan stå i ugn i ca 15 minuter till rädisorna blivit gyllene. Toppa med lite citron och servera som grilltillbehör eller som en egen delikatess.
 
3. Räds inte att odla själv
 
Rädisan är otroligt lätt att odla. Den kräver enbart mellan 3-5 veckor och trivs lika bra i trädgårdslandet som på balkong. Räds därför inte att ge dig på denna läckra råvara själv. Plantera fröna i början av sommaren och vattna ordentligt så kan du förhoppningsvis skryta med dina egna disor redan i mitten av juli.
 
Blev skörden inte lika stor som du tänkt dig eller behöver du jord och verktyg för att utöka din balkongsodling? Kom in till oss på Fältöversten så hjälper vi dig komma igång med balkongodlingen eller fuska dig till allt från brödet till rädisan på toppen.

 

Publicerad: