Månadens råvara: Ägg - Fem smakkombinationer att prova i påsk

Visste du att blindtest visar att äggets smak varierar beroende på vilken höna som värpt? Hur som haver. Här kommer fem tips på smaker som passar äggstra bra ihop med månadens råvara: ägg. Alla ingredienser hittar du hos Ica och Sabis.

Vitkål
Okonomiyaki är en slags japansk pizza med en omelettig känsla. Själva texturen skiljer sig dock markant från pizzan vi är vana vid. I degen har man nämligen – förutom den klassiska ägg- och mjölbasen – hackad vitkål. Googla och pröva dig fram.
 
Kokos
Prova Kaya – en curd gjord på kokos, ägg, mjölk och socker. Vanligt att bre på frukostens rostmackor över hela Sydostasien.
 
Dill
Den rena smaken av dill gifter sig som bekant väl med ägget. Men visste du att den ultimata ägg-och-dill-upplevelsen kommer när ägget kokats? Kokningen gör att äggets egen smak blir tillräckligt stark för att stå på sig mot dillens intensiva, citrusrika toner. Ägg- och dillmacka är knappast en klassiker utan anledning.
 
Citron
En skvätt i majonäsen är en klassiker, liksom sockerkaka med rivet skal. Men har du provat den grekiska citron- och äggrätten avgolémono? En såsig soppa eller soppig sås, beroende på vad du serverar till.
 
Banan
I det franska köket har den japanska rätten tomago yaki fått en nästan klassisk dessertstatus ihop med sylt, frukt eller pinjenötter. Prova själv med tre ägg, en tesked florsocker och en nypa salt som du steker i smör. Vik omeletten runt en mosad eller tunt skivad liten banan. Voilà!

Publicerad: