Månadens råvara: butternutpumpa – tre oväntade smakkombinationer

Medan pumpans kött är trådigt med grova fibrer, upplevs den kompakta butternutpumpan nästan silkeslen tack vare sina fina fibrer. Dess nötiga kött är ännu en sällsynt ingrediens i svenska kök men används med fördel i allt från bröd till grytor, muffins och din vildaste fantasi. Frestad? Här är tre råvaror som passar extra utmärkt till halloweenpumpans söta kusin.

Butternut <3 mandel
I norra Italien fyller man sin tortelli – en sorts pastakuddar – med pumpa och amarettikakor. Ge receptet en twist med butternutpumpa istället.

Butternut <3 äpple
Låt äpplets syra möta butternutpumpans sötma i en fyllig höstsoppa. Ett hett tips är att ställa in magin i kylen några timmar så får smakerna chans att verkligen lära känna varandra ordentligt innan servering.

Butternut <3 bacon
Tack vare sin naturliga sötma fungerar butternutpumpan fantastiskt ihop med baconets sälta. Så gör alla dina framtida gäster en tjänst. Förvandla dessa krabblösa crab cakes till din nya paradrätt:

Krabblösa crab cakes med bacon, butternut och limemajo
Blanda 200 gram riven butternutpumpa med en matsked majonäs, fyra stekta och smulade baconskivor, en rejäl näve brödsmulor och lite salt. Forma spektaklet till ett gäng runda kakor, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Låt stå en halvtimme i kylen och fritera därefter i vegetabilisk olja. Klicka på en sked majo som du blandat med limejuice och finrivet limeskal. Strössla en nypa limeskal över konstverket. Välkommen till butternuthimlen.

Bonustips
Även om pumpa och butternut ligger nära varandra smakmässigt är butternutpumpan snäppet sötare. Så om du lagar en pumparätt som innehåller socker eller honung – men vill prova att byta ut pumpan mot butternut – kom ihåg att söta maten med extra försiktighet.


Källa: Boken The Flavour Thesaurus av författaren Niki Segnit

Publicerad: