Månadens råvara: dill

Kräftor, potatis och avokado – tre ting som alla blir bättre med dill. Denna fantastiska kryddört har trots sin härkomst från varmare breddgrader blivit en stark del av svensk matkultur. Namnet kommer från det fornnordiska ordet “dilla”, som betyder lulla, eftersom att örten påstås ha en avslappnande effekt på kroppens muskler. Med andra ord en perfekt semesterört som dessutom är en fin smaksättare.


Dill <3 potatis
En kärlekshistoria lika klassisk som god. Att slänga i några dillkvistar i kastrullen kan verkligen lyfta potatisen till en ny nivå. Räds dock inte att kombinera dessa på nya spännande sätt. I Polen är dill i potatissalladen en självklarhet och även friterad potatis mår mycket bra av lite hackad dill. Testa att smaksätta din nästa omgång pommes frites och det finns en risk att du blir beroende.

Dill <3 kräftskivan
Om kärleken till potatisen liknar ett äktenskap är dillen och kräftan mer likt ett syskonpar. En smakkombination som håller ihop livet ut och som inte riskerar att bytas ut. Förutom i kräftspadet kan dillen även användas i snapsverkstan och bilda ett utmärkt komplement till kräftan på bordet.

Dill <3 avokado
Sist men inte minst finns för den nyfikne en smakkombination som inte är lika självklar. Nämligen dill och avokado. De båda har en frisk ton och tillsammans med avokadons lite fetare smak blir dillens sötsyrlighet underbar. Blanda de två med en vinägrett och du har en fantastisk sås till en kyckling-, tonfisk- eller skaldjursmacka.

Publicerad: