Månadens råvara: fikon på nya sätt

Som marmelad är fikon en klassiker på ostbrickan men även de färska är fantastiska. Av alla frukter har fikon högst sockerhalt, hela 55%, och fungerar både i efterrätt och huvudrätt. Här bjuder vi på tre enkla och överraskande goda recept.

Fikon <3 choklad
Färska fikon är goda precis som de är men om du vill lyxa till det ska du testa att doppa dem i choklad. Skiva fikonen och lägg dem på bakplåtspapper. Smält choklad i vattenbad eller i mikron och häll chokladen över de skivade fikonen. Låt chokladen stelna och servera dina gäster.

Fikon <3 Grilled cheese
Kan det bli fel med smält ost på ditt favoritbröd? Nej, det tycker inte vi heller. Grilled cheese sandwich med fikon är vår senaste favorit. Ta två skivor levainbröd och stek med smör i pannan. Strax innan brödet hunnit få sin fina gyllene färg lägger du dessa ingredienser på den ena brödskivan: valfri ost, skivad avokado, babyspenat, skivade fikon och en nypa havssalt. Därefter placerar du den andra skivan över fyllningen och väntar tills osten smält lite. Voilà! En perfekt kombination av sötma och sälta.

Fikon <3 marmelad
De flesta av oss köper sin fikonmarmelad på burk. Men visste du att det inte bara är godare utan också förvånansvärt enkelt att koka egen? Blötlägg 250 gram torkade fikon i en timme. Hacka upp fikonen och lägg dem i en kastrull med 2 ⅕ dl vatten, 2 dl rödvin, en halv dl socker, två kanelstänger och ett lagerblad. Låt sjuda utan lock i 20–25 minuter. Om marmeladen blir för tjock tillsätter du mer vatten under koktiden. Häll över marmeladen i valfri burk och förvara i kylen när den inte används. Grattis till din nya kylskåpsfavorit.

Publicerad: