Månadens råvara: gulbeta

Vad skulle du säga om jag sa att du kunde få smaken av rödbetan och samtidigt slippa de röda fläckarna? Kanske skulle du säga att vi förmodligen pratar om dess släkting gulbetan och då har du helt rätt. Den är nämligen månadens råvara och den är här för att ta över tronen från sin högröda släkting.

Lika som betor
Skämt å sido är det klart att rödbetan har sin charm men likväl är gulbetan en något förbisedd råvara som har mycket att erbjuda. Betorna har trots den skilda färgen en liknande smak. Gulbetan är likt rödbetan god att koka men går också att skiva och äta rå. Smaken hos gulbetan är mild och söt och vissa anser den till och med vara godare än den röda.

Söta betor gillar salta vänner
I och med den liknande smaken trivs de båda väl med sältan. En lika vanlig som fantastisk kombination är den salta chèvren men vill man pröva något nytt är ansjovisen ett lika trevligt som spännande komplement. I södra Frankrike är det vanligt att koka och tärna gulbetan för att sedan blanda med ansjovis, vitlök och olivolja. Resultaten blir en god sallad att servera vid sidan av huvudproteinet.

Återförena syskonen
Gulbetan och rödbetan må tävla om platsen på tallriken men det finns inget som hindrar dem från att samsas och dela på rampljuset. Likheten i smak och tillagningssätt öppnar upp möjligheten för familjeträff i kastrullen. Skiva betorna och lägg omlott, komplettera med valnöt, honung och chèvre. Njut sedan av en lika vacker som god måltid.

Publicerad: