Månadens Råvara: hummer på tre sätt

Nyår är över, men inte behöver du sluta äta hummer för det. I Sverige börjar hummersäsongen mot hösten, då du får börja fiska i svenska vatten, och slutar i april, när jaktsäsongen är över. Här är tre sätt att tillaga denna lyxiga läckerbit. Lycka till! Den är god som den är men mer spännande så här: 

Gratinerad hummer 
En riktig klassiker. Klyv hummern på mitten och ta ur köttet. Skär köttet i bitar och ställ åt sidan. Bryn schalottenlök och svamp i smör. Tillsätt mjöl och häll i lite mjölk i taget så att det inte blir klumpar. Ta av såsen från värmen, vänd ner valfri riven ost och ägg. Nu är det dags att tillsätta hummerköttet. Krydda med salt och peppar. Fyll hummerskalen med röran, toppa med lite riven ost och gratinera i ugnen på 250 grader.   

Hummertacos 
Oj oj oj. Detta är så löjligt gott. Dela den kokta hummern och ta ur köttet. Skär köttet i mindre bitar och placera i en liten vetetortilla. Toppa med guacamole, färsk, skuren chili och mango. Toppa med koriander och färskpressad limejuice. 

Stekt hummer 
Allt blir godare med smör, även hummern. Koka hummerstjärtar en aning för att de ska bli lättare att skala. Stek sedan köttet i smör (mycket smör) tillsammans med chili och vitlök i ungefär fem minuter. Ta upp köttet och låt det vila ett tag. Servera ihop med smöret från pannan och njut.  

Välkommen in till Fältöversten för hummer, parmesan, smör, smör och ännu mer smör. 

 

Publicerad: