Månadens råvara: jordärtskocka – tre tips

Jordärtskockan har beskrivits som kronärtskockans mindre vackra syskon men när det kommer till smak är den svårslagen. Idag är det en trendråvara som inte sällan har en av rollerna i smakkompositioner på stjärnkrogar. Såhär gör du för att tillaga den och få ut det mesta av varje skocka.

Jordärtskocka <3 att skalas
Även om många rotfrukter är goda tillagade med skalet på gör du bäst i att skala denna råvara. Smaken blir annars väldigt besk och de är svåra att få rena. Har du problem att skala de knöligaste individerna kan du testa att skala med en tesked istället.

Jordärtskocka <3 att mosas
Ett väldigt trevligt sätt att få in jordärtskockans milda smak är att göra puré eller mos av den. Smaken adderar något extra till det annars slätstrukna potatismoset och blir också väldigt gott i en gräddig puré vid sidan av en köttbit. Skala och koka såväl potatis som skocka och mixa sedan med grädde och smör.

Jordärtskocka <3 att stå i centrum
Även om jordärtskockan passar bra som komplement gillar den även att ta plats. Ett bra sätt att utnyttja smaken är genom en soppa. Den lite nötiga smaken som jordärtskockan besitter mår väldigt bra när den lyfts upp av lite syrad grädde. Låt de skalade skockorna koka upp med fräst vit- och gullök i buljong. Mixa och addera sedan grädden. Till toppingen passar något knaprigt utmärkt. Gör exempelvis jordärtskockschips på tunt skivade skockor i ugn med salt och olja.

Bonustips: Jordärtskocka <3 bokstaven s
Visste du att det faktiskt heter “skocka” och inte “kocka”? Samma sak gäller kronärtskockan. Spännande.

 

Publicerad: