Månadens råvara: jordgubbar – fyra tips på oväntade smakkombinationer

Vare sig du köper dem i affären eller odlar egna så är det en sak som är säkert: du kommer äta minst nio kilo jordgubbar i sommar (om du inte är allergisk). Vill du variera dig lite från glassen och grädden? Varsågod och njut av våra fyra tips på goda och oväntat jordgubbskompatibla smaker.

Avokado
Vill du börja gråta av lycka här och nu? Släpp allt du håller på med och gör en fräsch jordgubbsdressing istället. Ringla sedan dressingen över varenda avokado i sikte och toppa kalaset med rostade mandlar. Recept: Mosa 2500 gram jordgubbar med 100 ml olivolja (den fina sorten). Rör ned 100 ml solrosolja och smaka av med salt, peppar och lite socker. Grattis till din nya dressing.

Gurkört (och gurka)
På den franska landsbygden blev nygifta par förr i tiden serverade en soppa gjord på jordgubbar, gurkört, gräddfil och socker. Gurkört brukade också planteras nära jordgubbar i grönsakslandet eftersom att man trodde att de två växterna hade en positiv inverkan på varandra. Som alla goda partnerskap lyckas de även komplettera varandra smakmässigt. Bred färskost på en mjuk macka. Pynta med tunt, tunt skurna jordgubbsskivor som du varvar med gurkört. Bon appétit.

Hasselnöt
Smaken av rostade hasselnötter ihop med jordgubb är intensiv utan att ta över. Extra gott blir det när jordgubbens sötma får en liten, liten sockerboost. Testa exempelvis en marängig rulltårta: Vispa fyra äggvitor till ett lätt skum. Fortsätt vispa medan du häller i 225 gram strösocker. Vänd i 100 gram rostade hasselnötter och sprid ut smeten i en ca 25x35 cm stor ruta på ett bakplåtspapper. In i ugnen, 20 minuter 190 grader. Ta ut, låt svalna, vänd upp och ned, dra av pappret. Täck med vispad grädde och hackade jordgubbar. Rulla försiktigt hela kalaset men var inte orolig om tårtan blir bucklig – charmen ligger inte i det perfekta. Och om allt faller ihop så byter du bara namn på rulltårtan till en klassisk engelsk så kallad ”Eton mess”. Testa gärna lite kolasås över.

Ost
Jordgubbar har både smöriga och gräddiga toner i sig. Vilket gör att de funkar så bra ihop med exempelvis grädde. Men det finns också en ostig ton där någonstans som bland annat gett bäret en given plats på toppen av ostkakan. Så varför inte ge din klassiska ost-, kex- och vindruvsbricka en liten twist i sommar? Dina smaklökar kommer bli så till sig av tacksamhet att om de hade haft papper och penna skulle de nominerat dig till dagens ros. Så gör dina smaklökar en tjänst och skär upp några färska jordgubbar till ostbrickan. Gärna ihop med en ung brie eller en Brillat Savarin.

Jordgubbar hittar du hos Sabis och ICA i Fältöversten. Ha en härlig sommar önskar vi på Fältöversten.

Källa: Boken The Flavour Thesaurus av författaren Niki Segnit

Publicerad: