Månadens råvara: Kastanjer – tre tips på oväntade smakkombinationer

Muntra upp vännerna i höstrusket med ett gäng rostade kastanjer eller lyft din kommande Thanksgiving-middag med en kastanjig kalkon. Här är tre ljuvliga knep för att ta höstens förmodligen läckraste delikatess till nya höjder.

Kastanjer <3 getost
Rostade kastanjer i ugnen bidrar till höstmyset likt vad Amors pilar bidrar till kärleken. Med andra ord är det helt rätt. Rosta kastanjerna i ugnen i 20 min och låt den söta doften fylla hemmet. Servera de nyrostade kastanjerna med en klick getostkräm. Låt gästerna skala sina egna kastanjer så blir det en kul aktivitet vid middagsbordet.

Kastanjer <3 fågel
Vad fåglar tycker om kastanjer har vi inte riktigt koll på. Men vi vet att kastanjer ÄLSKAR fåglar. Speciellt ugnsrostade. Stek bacon, lök och kastanjer en aning och låt svalna. Blanda i tranbär och använd som fyllning i en hel kyckling eller kalkon. In i ugnen för rostning. Blev det för mycket fyllning? Inga problem. Kläck i ett ägg, rulla ihop till bollar och stek så har ni ett fantastiskt tillbehör till fågeln.

Kastanjer <3 tid
Nu ska vi snacka franska. Marron Glacé är desserten som kräver ett par dagar för att bli färdig och smakar fantastiskt gott. Rätten går ut på att koka kastanjer och glasera dem med sirap, socker och vanilj i flera omgångar. Har du tålamodet att vänta på en dessert i 36-48 timmar så testa denna gamla klassiker. Det är värt det, vi lovar.

Källa: Boken The Flavour Thesaurus av författaren Niki Segnit

Publicerad: