Månadens råvara: lakritsrot – fem tips på spännande smakkombinationer

Vi har redan vant oss vid lakrits som smaksättning i läkemedel och godis. I köket däremot spås exempelvis salmiaksalt gå från raritet till självklarhet de närmsta åren. Att använda lakrits i matlagningen kan kännas konstigt för den ovane men faktum är att lakrits är en fantastisk smakhöjare. Så ta chansen att vara först med det nya. Lukas Olde Monnikhof arbetar som lakritsexpert på Lakritsroten i Fältöversten och här ger han sina bästa tips på läckra smakkombinationer med den trendiga kryddan.

Tomatsås
Lakrits är naturligt sött och därför ett gott – och mycket nyttigare – alternativ till din nypa socker i tomat- eller köttfärssåsen.

Yoghurt
Att pudra morgonens yoghurt med lite sött lakritspulver ger en fin avrundning till yoghurtens syra.

Bubbel
Rökt lakrits och bubbel är en lyckad kombo att prova vid nästa firande. På Lakritsroten finns en variant som rökts på alspån i två dygn och som skapar en extra elegant kontrast till bubblet.

Chili
Lakrits förekommer i en hel del kryddblandningar med chili. Kom ihåg detta när du tröttnat på komboklassikern koriander, lime och vitlök. Vilket aldrig lär hända men du förstår vart vi vill komma.

Fisk och fågel
I likhet med salt och peppar kan lakrits med fördel användas för att lyfta andra smaker. Krydda ett grillat kycklingbröst med lakritssirap  eller pröva Lukas egen favorit – lakritspasta med spenat och lax: Stek bort vattnet ur en stor näve fryst spenat. Tillsätt creme fraiche och blanda runt med salt och peppar. Toppa med gravad lax och strössla till sist lite krossad lakritsgranulat över pannan. Servera med nykokt italiensk lakritsspaghetti (finns på Lakritsroten).

Choklad
Det är inte en slump att choklad och lakrits bildat radarpar. Enkelt, gott och utmärkt som inkörsport i lakritsberoendet. Lukas hälsar även att han – bland Lakritsrotens drygt 600 produkter – lovar att hitta minst en choklad som faller den mest lakritsskygga gastronomen på läppen.

Publicerad: