Månadens råvara: rabarber – fem smaker att testa ihop med sommarens suraste favorit

Bara ben i baren, bra rea och rabarber. Sommaren är härlig. Men kanske vill du äta månadens råvara ur ett nytt perspektiv? Då är ledorden sött och gärna fett. Här är fem oväntade smakkombinationer ihop med rabarber.

Gurka
Rabarber och socker är en vanlig kombo, men har du prövat salt? Extra toppen ihop med gurka. Skiva gurka och rabarber tunt. Låt stå och dra i salt en stund. Mixa sedan med ruccola, färsk citronjuice och lite mynta. Ihop med pocherad lax gör röran sig bäst.

Fet fisk
Att sura krusbär och makrill gör sig bra ihop vet du kanske. Men rabarberns syrlighet funkar också fint med makrill och andra feta fiskar. Värm upp några fint hackade charlottenlökar i vegetabilisk olja. Lägg i en näve hackade rabarberstjälkar. Tillaga under lock på medelstark värme tills rabarbern faller isär. Häll i en skvätt rödvinsvinäger och någon tesked farinsocker. Låt koka tills den mesta vinägern har dunstat. Smaka av och servera med stekt makrill.

Lamm
Låt rabarbern ta plats i en söt, fet nordafrikansk gryta eller i en iransk khoresh på lök, smör, saffran, lamm, mynta, persilja och granatäppelsirap.

Enbär
Istället för att gömma rabarberns surhet bakom massa socker, pröva att matcha med ingredienser som förstärker det sura. Några förslag är lavendel och lagerblad. Eller testa en sorbet på gin och rabarber ihop med enbär.

Saffran
Rabarber är som gjort för att experimentera med. New York Times-författaren Mark Bittman testade runt och skrev att han misslyckades med både mynta, kummin och koriander innan han hittade den perfekta partnern i saffran. Prova exempelvis rabarber, saffran och fisk.

Publicerad: