Månadens råvara: saffran

Ingen krydda är så sammankopplad med en månad som saffran med december. Det dyrbara gula pulvret som utvinns för hand ur saffranskrokusen används nämligen extra flitigt denna månad.

Saffran förhöjer maten
För de flesta är saffran nästan synonymt med Lucia och hennes fluffiga katter men för den nyfikne finns fler smaksuccér att utforska. Du har förmodligen redan provat saffran med skaldjur i soppan eller skaldjur i paellan. Men faktum är att saffran också gifter sig fint med en mängd andra råvaror såsom mandel, blomkål, citron, kardemumma och anis. Testa dig fram i nya maträtter – du kommer bli förvånad över hur mycket som blir ännu godare med en nypa saffran.

Saffran förhöjer människan
Utöver den goda smaken har ett antal studier visat att saffran har fler otroliga egenskaper. Kryddan motverkar bland annat depression och lindrar sömnproblem. Dessutom innehåller saffran även ämnet crocin som skyddar hjärncellerna från vissa sjukdomar. Kan det vara världens bästa råvara?

Ps: Ett utmärkt sätt att få i dig denna superkrydda samtidigt som du smörjer kråset är att prova Sabis Fältöverstens semmeltårta med saffran säljs på fredagar och lördagar. Välkommen in!

 

Publicerad: