Månadens råvara: savoykål

Är du trött på den glansiga hårt packade vitkålen? Kanske less på att kasta ännu en rödkåls-nersölad tröja i tvätten? Tappat bort ytterligare ett parti brysselkål på grund av dess storlek? Oroa dig inte, vi har kålen för dig. Den majestätiska savoykålen är inte bara otroligt vackert blommande och i rätt storlek, den är även otroligt smakrik. Här kommer våra bästa tips för hur du får ner den i din mage på bästa sätt.

Kål inclusive
Savoykålens utseende är till mångt och mycket en nyckel till dess användning. De yttre lite grövre och krusiga bladen liknar vitkålen (trots sin estetiska överlägsenhet) och gör sig bra i wok och grytor. De gör sig även bra som ett knaprigt inslagningspapper för exempelvis färs eller ris. Den inre ljusgröna och vita delen gör sig bättre strimlad och fungerar utmärkt som bland annat råkost. Sammantaget är savoykålens smak mild men variationerna gör den till en mångsidig lyx.

Savoykål älskar fänkål
Trots samma efternamn är savoykålen och fänkålen inte släkt. Faktum är att fänkål inte ens tillhör kålsläktet vilket gör kärleken mellan de två råvarorna helt okej. Fänkålen gifter sig otroligt bra med savoykålen, både färsk och som frö. Ett hett tips är att gräddstuva savoykål ihop med färsk fänkål och fänkålsfrön.

Savoykål älskar att resa
Den milda kålsmaken och dess mångsidighet möjliggör många olika smakkombinationer. Detta gör att savoykålen gärna reser mellan flera olika matkulturer: den trivs lika bra i en asiatisk wok som när den omfamnar ett taco-innanmäte.

Du hittar fler mattips, massor av fänkål och såklart savoykålen själv hos Fältöversten. Antingen på Sabis eller ICA. Välkommen!

Publicerad: