Månadens Råvara: sparris

Nyttig, kalorisnål och fylld med viktiga vitaminer som folsyra, K- och E-vitamin. Kan du gissa vilken råvara vi pratar om? Ja vi vet, rubriken och bilden ger en rätt självklart ledtråd. Månadens råvara ÄR sparris. Denna supergrönsak kommer i två kollektioner; en grön och en vit. Inget nytt under solen än? Testa dessa tre smakkombinationer till vårens godaste skott som garanterat blir en ny kulinarisk succé på majbordet. Lycka till!
 
Sparris <3 mejerigrejer
Salta mjölkprodukter bildar himmelska smaker tillsammans med den rika sparrisaromen. Smör, parmesan eller en välslagen hollandaisesås kontrasterar och förstärker sparrisens sötma samt lyfter fram grönsakens svavelaktiga toner. De två smakerna slår gärna följe med andra svavelangränsande råvaror såsom ägg eller vitlök. Varför inte kombinera tre goda ting i en ägg benedict med sparris?
 
Sparris <3 jordnötter
Nu börjar det bli avancerat. Att smörstekt sparris eller ägg benedict med sparris är gott kan nog de flesta ana. Men jordnötter? Jo visst. Dessa baljväxter har också egenskaper som lyfter sparrisen till en ny nivå – speciellt med hjälp av asiatiska influenser. Ånga sparrisen och servera med en jordnötsdressing gjord på följande vis: Blanda 3 tsk solrosolja, 3 tsk citronsaft, 2 tsk ljus soja, en nypa socker och lite salt och peppar. Rör sedan ner 100 g hackade och rostade jordnötter och ringla sedan den färdiga dressingen över den ångade sparrisen. Mums.
 
Sparris <3 tryffel
Till sist en smakkombination som bara måste nämnas – sparris och tryffel. Speciellt den svarta tryffeln kombinerar sparrisen på ett förträffligt sätt. I detta fall måste man nästan testa själv för att förstå på vilket sätt smakerna gifter sig. Varför inte riva lite svart tryffel över sparrissoppan eller över en krämig gräddbaserad grönsparrispasta? Om du gillar tryffel kommer du inte bli besviken.
 
Har du fått upp ögonen för våra vänner i vitt och grönt? Välkommen in till Fältöversten och frossa i vårens skörd. Du hittar sparris, tryffel, smör och jordnötter samt många fler smaker på ICA och Sabis. Välkommen.
 
Källa: Boken The Flavour Thesaurus av författaren Niki Segnit

Publicerad: