Nu öppnar Phil’s Burger – intervju med grundaren Philip Örtegren

Hurra för hamburgare i allmänhet och Phil’s Burger i synnerhet. Nu har de nämligen flyttat in i Fältöversten och äntligen slagit på fritösen. Restaurangen blir därmed ett av fyra färska krogkoncept att ta plats längs det nya restaurangstråket vid Erik Dahlbergsallén och Valhallavägen. Vi frågade grundaren Philip Örtegren om sitt bästa burgarknep, inredningen i nya lokalen samt samarbetet med veganska burgartillverkaren Beyond Meat.

Hej Philip! Var du nervös inför öppningen?
Hej! Nej, jag blir inte nervös längre. Dessutom kändes det som att det mesta var på plats de sista veckorna.

Vilket mottagande hoppas du på från gästerna runt Karlaplan?
Att de ska gilla lokalen, maten och servicen.

Hur skiljer sig Phil’s Burger Fältöversten från de andra restaurangerna?
Utseendemässigt skiljer det sig från alla våra restauranger. Förutom Götgatan och Danderyd som också följt samma inredningskoncept. Tidigare har vår inredning spretat lite men nu har vi äntligen börjat hitta rätt. Det är rent och cleant. Inte en diner. Det är jag mest stolt över med den här lokalen.

Får vi någonsin se dig jobba i köket i Fältöversten?
Jag kommer kanske att hoppa in i köket lite nu och då för att se att allt flyter på. Jag är dock ”bara” hobbykock från början. Lyckades ljuga in mig på en del restauranger när jag var yngre. Men att jobba med mat och burgare har varit min dröm sedan 13-årsåldern. Och jag har alltid velat starta egen kedja.

Minns du din första burgare?
Ja. Eller jag minns min första kvalitetsburgare. Det var på Delano, ett hotell i Miami.

Har du något tips till de karlaplanare som älskar kvalitetsburgare men inte riktigt får till den där perfekta burgaren hemma i sitt eget kök?
Mycket fett i färsen. Och så ska du ge burgaren en ordentlig stekyta när den är rå. Forma färsen till en boll. Pressa sedan bollen av rå färs med en kastrullbotten mot en skärbräda eller köksdisken. Därefter steker du på riktigt hög värme.

Vad är det vanligaste misstaget när man gör hamburgare?
Folk missar nog att foka på brödet. Det gäller att ha ett varmt och färskt bröd. Som helst ska stekas i pannan med lite smör.

Finns det några nya hamburgartrender i sikte? Kommer vi få se en lusseburgare?
Jag hoppas verkligen inte det. Men jag tror tyvärr det. Garanterat. Själv föredrar jag så lite saker som möjligt. Ju cleanare desto bättre.

Så vilken är din favoritburgare hos Phil’s?
Tryffelburgaren. Och vår friterade kakdeg till efterrätt.

Gott. Hur tänker ni kring miljö? Exempelvis vid val av alla leverantörer.
Vi går mot ekologiskt och närodlat så mycket som möjligt. Vi är inte där än men vårt mål är att allt ska vara ekologiskt, närodlat och svenskt. I övrigt har vi nu – som första restaurang i hela Europa – precis startat ett samarbete med Beyond Meat. Ett företag som gör helt växtbaserade burgare.

Hur ser samarbetet ut?
Du kommer att kunna byta ut varenda köttbit på vår meny mot en Beyond Meat-burgare. Så med andra ord blir hela vår meny vegansk för den som vill.

Hur smakar en Beyond Meat-burgare?
Den har en kraftig köttsmak. Jag testade på mina barn utan att berätta vad det var. De tyckte att det var det godaste köttet de någonsin ätit, haha.

----------------------------
----------------------------
Kort om Phil’s Burger i Fältöversten
Saftiga hamburgare på färskt svenskt hängmörat gårdskött. Serveras med nybakat bröd från eget bageri och dubbelfriterade pommes. Första restaurang i Europa att få tillstånd att distribuera Beyond Meats veganska plantbaserade burgare.

På menyn: Burgare på hängmörat kött samt numera plantbaserade burgare. Även glutenfria alternativ finns. Fullständiga rättigheter.

Öppet: Söndag-tisdag 10-21, onsdag-torsdag 10-22, fredag-lördag 10-24.
----------------------------
----------------------------

Publicerad: