Nyförlovad? Så hittar du den perfekta vigselringen

Hur lätt det än känns att säga “ja”, kan det fortfarande vara knepigt att välja ring. Ringen ska både kännas rätt nu och (förhoppningsvis) om flera år. Dessutom finns ofta en ambition att hitta ringar som både du och din partner tycker om. Så hur gör man? Vi frågade experten Kajsa Hederstedt på Hallbergs Guld i Fältöversten om hennes bästa tips till alla som hittat kärleken – men saknar ringen.

Vilket är ditt bästa tips för de som ska köpa vigselring? 
Prova, prova och prova! Våga testa modeller du kanske inte alls tänkt på från början. Vem vet, du kanske blir förvånad. Om inte annat blir du i alla fall ännu säkrare på ditt slutliga val. 

Praktiska tips vad gäller form och färg – vad ska man tänka på? 
När du väljer ring är det bra att ta med i beräkningen hur du använder dina händer om dagarna. Arbetar du med fysiskt tunga saker? Är skivstången din favorit på gymmet? Jobbar du framför en dator? Jag brukar tänka att det finns en “perfect fit” för alla där ute. Oavsett vad du gör om dagarna. Det gäller bara att hitta rätt. Rätt metall, rätt fattning av stenar, rätt modell. Ringvärlden kanske känns lite som en djungel men oroa dig inte. Vi finns här! Och kom ihåg: inga frågor är dumma frågor. 

En eller två ringar – vad gäller?
En bra fråga! Traditionellt sett relation bär kvinnan två ringar efter vigseln, medan mannen har kvar sin förlovningsring. Idag finns så mycket mer än traditioner. Vi lever i ett öppnare samhälle, valen är fler, både när det gäller ringar och partners. Gör ditt eget val och var stolt över det!  
 

Diamant eller slät?
Jag som notorisk glitterälskare säger självklart diamant! Den ultimata symbolen för kärlek – diamanten som varar för evigt. Släta ringar är självklart också fint men man vill ju ha det lilla extra.

Ska man skriva något i ringen? Vad?
Det allra vanligaste är att skriva sin partners namn och ett datum. Kanske förlovnings- eller vigseldatum. Många väljer också att göra en mer personlig gravyr med exempelvis olika symboler.

Innan frieriet: Hur kan man diskret ta reda på sin partners fingerstorlek? Finns det någon universalstorlek?
Det här kan kännas som ett lite knepigt moment, men ingenting är omöjligt. Den allra vanligaste storleken på ringfingrar idag är 17 för damer och 20 för herrar. Det är alltid en bra början. 

Bär din partner kanske någon annan ring? Låt den “försvinna” någon dag då du tar med den till butiken för mätning. Jag vet många ringar som vips “dyker upp” under soffan... Du kan också ta hjälp av en vän till din partner. Två huvuden är bättre än ett, dessutom blir det tre med ringexperten i butiken. Och viktigast av allt: vi har bytesrätt på många av våra ringar. Om ringen inte sitter perfekt så löser vi det!

Hur mycket ska man lägga på ringen – stämmer myten om tre månadslöner? 
Enligt en amerikansk tradition är det kutym att lägga tre månadslöner på förlovningsringen. Det kanske känns lite magstarkt och du kan vara lugn – det är absolut inget måste. Det finns fina ringar för alla plånböcker!


Måste ringarna matcha varandra? Och vad gör man om man tycker olika? 
Den här frågan får jag av många par. Ibland skiljer sig smaken men det är viktigast att ni hittar ringar som ni båda känner er bekväma i. Jag brukar, för att göra en lång historia kort, säga att det inte är ringarna som är matchningen – det är ju NI <3

---

Välkommen in till Kajsa i Hallbergs Guld Fältöversten för att bolla idéer om allt från vigselringar till födelsedagspresenter, bästisarmband och nickelfria örhängen. Från den 2 september har Fältöverstens butiker utökat sina öppettider på vardagskvällar med en extra timme. Så att du kan uträtta dina ärenden ända fram till klockan 20.00. Vi ses.

Publicerad: