Pizza från grunden: pizzabotten på nya sätt

Pizzan är hetare än någonsin: Enligt en färsk undersökning från Uber Eats var pizzan deras tredje mest eftersökta maträtt, från att inte ens ha kommit med på topp 20-listan året innan. Nu är dessutom nyårsdagen – eller den stora pizzadagen – här. Efter gårdagens firande är det dags att slå sig till ro och frossa. Varför inte en hemlagad? Det är enklare än du tror och dessutom kan du förköpa alla ingredienser dagarna innan, så att du slipper ta steget ut i kylan. Här bjuder vi på två nya sätt och ett klassiskt recept för att skapa en riktigt läcker pizzabotten.

Blomkålsbotten

Njut av en glutenfri pizzabotten gjord på blomkål som smakar fantastiskt. Mixa blomkål i en matberedare (eller köp färdigt så kallat blomkålsris). Krama därefter ur allt vätska. Blanda i mozzarella, chili, mandelmjöl, salt och ägg. Bred ut degen på bakplåtspapper till en rund form, strössla över topping (börja med osten!) och grädda i ugnen i cirka 8 minuter på 250 grader.

Kikärtsbotten

Denna proteinrika botten kräver få ingredienser och är dessutom ett väldigt tidseffektivt recept. Blanda kikärtsmjöl, vatten, oregano och basilika. Låt degen svälla i 15 minuter och bred sedan ut den på bakplåtspapper. Kasta på dina favoritingredienser (börja med osten!) och grädda i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter. 

Klassisk pizzabotten

Det är sällan det blir fel med en klassisk pizzabotten och dessutom är den enkel att göra själv. Du behöver jäst, vetemjöl, vatten, olja och salt. Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda i resten av ingredienserna. Låt degen jäsa i 40 minuter, arbeta sedan ut den. Låt degen jäsa i ytterligare 10 minuter, och kavla sedan ut den till en rund form, cirka 2 mm i tjocklek. Pynta din pizza (börja med osten!) och baka bottnen i ugnen på 300 grader.

Din topping

Oberoende av botten, så är det fritt fram när det kommer till toppingen. Våra favoriter är mozzarella, kronärtskockshjärtan och basilika. För köttälskaren är det självklart med parmaskinka på. Ringla över lite olivolja och en nypa havssalt. Pröva att lägga på en citronskiva på en del av pizzan och se om du gillar det syrliga. Se till att grädda osten någon minut innan resten av toppingen läggs på så att den får chans att smälta.

Publicerad: