Så brygger du godare kaffe hemma – tips från baristan

Få saker gör en så lycklig som riktigt gott kaffe. Men vad behöver man egentligen tänka på för att lyckas med hemmabrygget? Vi frågade Karl Lindberg, Master Barista på Espresso House Fältöversten, om sina bästa knep för att få till en perfekt kopp kaffe.

Vad är den stora skillnaden mellan mörkrost, mellanrost och lättrost?

Endast genom rostning kan man få fram kaffets goda smak. Variationer i rostning påverkar smaken på kaffet på många olika sätt. Ett kaffe som är väldigt ljust rostat kommer ha tråkiga toner av hö, gräs och bröd. Men ju mer man rostar, desto mer försvinner dessa ovälkomna smaker – och desto mer kommer de goda smakerna fram. Det gäller att hitta en balans mellan att rosta bort de oönskvärda smakerna och behålla de goda. Därför kan man rosta kaffet ljusare desto färre imperfektioner kaffet har. Ett kaffe med dålig kvalitet vill man rosta mörkt för att gömma de oönskvärda smakerna. Av dessa anledningar serverar vi endast ljusrostat och mellanrostat kaffe på Espresso House.

Innehåller mörkrostat kaffe mer koffein än lättrostat kaffe?  

Bönorna innehåller precis samma mängd koffein när de är mörkrostade och ljusrostade. Dock har de mörkrostade bönorna expanderat under rostningen så vattnet kan lättare tränga sig in och extrahera koffeinet. Skillnaden i koffein mellan olika kaffesorter beror mer på kaffesorten.

Hur bör man dosera sitt kaffe hemma?

Jag rekommenderar alla att använda en våg för att dosera. Det blir så mycket godare om du använder rätt proportioner. Självklart ska du testa sig fram till den smak som passar dig bäst men som tumregel bör du dosera 6 gram kaffe per deciliter vatten. 6 gram är ungefär en matsked. Till vår espresso använder vi 17 gram kaffe till en shot på 5 centiliter. Espresson är alltså mycket starkare! Prova dig fram till din perfekta kopp.

Har du något bonustips att bjuda på?

Skölj alltid filtret med vatten innan du brygger, annars kan kaffet smaka lite strävt.

Hur förvarar man kaffet på bästa sätt?

Godast blir kaffet om du investerar i en kvarn och endast maler ut så mycket kaffe du behöver i stunden. Om du inte har ork att mala på morgonen (eller om du inte vill väcka någon med ljudet av kvarnen) kan du mala i förväg. Se då till att försluta förpackningen ordentligt och förvara den på en torr och mörk plats. Vill du inte köpa en kvarn kan du be våra baristor att mala en påse åt dig att ta med hem. Vi maler alltid våra bönor samma minut som vi påbörjar bryggningen.

Hur ofta bör man rengöra sin kaffebryggare? Finns det någon ”huskur” man kan använda sig av?

Släng sumpen, gör rent kannan och skrubba vid behov. Efter lång tid kan kalk byggas upp i kannan. Då kan du hälla i ättika istället för att få bort kalket. Skölj igenom med vatten efteråt så inte kaffet får en trist bismak.

Vilken malningsgrad är bäst för de olika bryggteknikerna?

På många kvarnar för hemmabruk kan du välja mellan filter, french press, mocka och så vidare. Börja med att testa den som matchar din bryggteknik. Alla kvarnar är dock olika och kan ändras ju mer de slits. Om kaffet du dricker blir för beskt ska du göra malningsgraden grövre. Om kaffet blir lite surt gör du malningen finare. Man kan inte göra fel så testa dig fram tills du blir nöjd. Lycka till!

Vilka produkter är värda att investera i?

En kvarn och en kaffebryggare är något du bör ha om du vill ha en riktigt god kopp. Har du en lägre budget kan du komma undan med att köpa färdigmalda bönor. Dubbelkolla på kaffet du köper så malningsgraden matchar din bryggmetod.

Om man vill unna sig en lyxkopp på helgen, vilka redskap rekommenderar ni då?

För en riktigt god kopp kaffe går du inte till matbutiken utan till en butik som fokuserar på att sälja kaffe. Ett exempel är Johan & Nyström och Espresso House. Här kan du prata med baristan om vad du gillar för toner i ditt kaffe och få tips om vilket som skulle passa dig bäst. När det kommer till bryggningen är det inget som slår ett handbryggt kaffe. Då rekommenderar jag en Hario V60 eller en Chemex*. Då är du I full kontroll av bryggningen och kan få kaffet precis som du vill ha det. Dessa metoder är lite mer avancerade så jag rekommenderar att du kollar upp en guide för hur man brygger kaffet på ett så bra sätt som möjligt. 

--- 

Har du fler frågor om kaffeteknik och bönor? Välkommen in till Espresso House i Fältöversten så hjälper vi dig att reda ut svaren över en kopp eller två.

*Både Hario V60 och Chemex finns hos Cervera i Fältöversten och om de sålt slut kan du lägga en beställning hos personalen i kassan.

Publicerad: