Så får du krukväxterna att överleva semestern

Nu är Hôtel Flora i Fältöversten – Sveriges första blomsterhotell – fullbokat. Fick dina krukälsklingar inte plats? Var inte ledsen. Här är sex tips på hur du löser vattningen inför sommarens semester. Obs! Kom ihåg att testa knepen någon vecka innan du reser iväg för att vara säker på att växterna klarar sig själva.

Upp och ned-vänd flaska
En klassiker. Fyll en pet-flaska med vatten och kör långt ned i jorden med rumpan i vädret. Vattnet kommer sakta sippra ut i jorden medan du är borta. Ifall du märker att jorden slukar vattnet för fort kan du sätta en bit sårtejp eller liknande över munstycket så att vattnet rinner ut långsammare.

Led vattnet ned mot krukan
Lägg ena änden av ett tjockt snöre med god uppsugningsförmåga i en stor hink med vatten. För den andra änden ned i krukan. För att vattnet lättare ska ledas från hinken via snöret, bör krukan vara längre ned än hinken. Bildgoogla för att se exempel.

Ställ krukorna mörkt och svalt
Det säger sig självt. En vecka, och ofta längre, klarar sig de flesta växter utan sol. Så det bästa tipset för att bromsa fotosyntesen är att dra in dina blommor långt in i rummet på en så sval plats som möjligt.

Duscha växterna
Unna dina växter en härligt svalkande dusch innan du åker. Många växter tar nämligen upp vatten genom blad och stjälkar också – inte bara rötterna. Ställ gärna fram många skålar fulla med vatten runt omkring i rummet. Då höjer du luftfuktigheten, vilket underlättar för torra växter.

Stäng in fukten
Ta en stor genomskinlig plastpåse och stick den med en tandpetare. Gör många små, små hål. Trä sedan den punkterade påsen över växten. Detta hjälper krukan att behålla fukten.

Och kom ihåg...
Bonustips! Om du ändå ber en vän eller granne om hjälp med vattningen, se till att underlätta så mycket det går. Samla dina växter på en och samma plats bredvid varandra. Fyll flaskor, vattenkannor och kärl i förväg och ställ fram. Ge tydliga instruktioner – lämna exempelvis en lättläst skötselrådslapp bredvid dina blommor. Och det viktigaste av allt: Glöm inte bort att tacka ordentligt för hjälpen. Förslagsvis med en liten present såsom en trevlig stickling.

Lycka till nu och ha en härlig semester!

Publicerad: