Så gör du halloweenpumpan

Halloween knackar på dörren och det börjar bli hög tid att förbereda pumpalyktan. Att göra sin egen är både kul att göra ensam och med eventuella ungar. Dessutom mycket lättare än du tror – speciellt med supertipsen nedan. Håll tillgodo och glad halloween.

Detta behöver du
Första steget är att hitta den perfekta pumpan. En större pumpa är lättare att skära medan en mindre pumpa är gulligare. Dessutom lättare att få plats i fönsterbrädet. Ja, ni hör ju vilken vi föredrar.

Två knivar – en större och en mindre – kan vara bra beroende på detaljrikedom. För de riktigt ambitiösa finns även hyfsat billiga karvarkit, specialdesignade för pumpor. Se i vanlig ordning till att hålla vassa knivar borta från hushållets minstingar och dela upp arbetet så alla får en uppgift som passar dem.

Du behöver också en sked att gröpa ur pumpan med och slutligen en ljuskälla för att skapa själva lyktan. Värmeljus är toppen men kan utgöra större brandrisk. Batteridrivna LED-ljus är ännu säkrare.

Pumpans utformning
Det här steget är barnens time to shine men även perfekt för vuxna med barnasinnet kvar. Googla efter inspiration eller låt fantasin flöda tillsammans. Skissa upp en mall på ett papper som klipps ut efter konturerna. Fäst mallen på pumpan, fram med pennan och följ mallens linjer. En pumpa har vanligtvis en bra och en dålig sida, vilket beror på att den växer med ena sidan vänd mot marken. Se därför till att välja rätt innan du kalkerar.

Grovjobbet
Skär ut ett cirkelformat hål mitt på pumpan. Det bör vara tillräckligt stort för att utan större svårigheter kunna tömma pumpan på innehåll samt placera ner din tilltänkta ljuskälla. Skär locket med knivseggen riktad mot mitten. På så vis går locket att spara och återplaceras på den färdiga lyktan utan att falla ner i mitten.

Töm sedan pumpan på dess innehåll och kärnor, detta går utmärkt att göra med en vanlig matsked. Lämna skalet med en tjocklek på ca 3 cm för att undvika att ljuset lyser igenom. Vill du ha din pumpa lite mer upplyst går det alltid att minska tjockleken i ett senare skede. Såväl fruktkött som kärnor går att ta vara på och ingår i många goda höstrecept.

Färdigställ din skapelse
När pumpan är urholkad och tömd är det dags att skära ut ditt kalkerade mönster. Här krävs en skarp och gärna lite mindre kniv samt stor tillförsikt och noggrannhet. Du vill ju att pumpan ska bli snygg och att ingen skadar sig. När ansiktet är utskuret kan du med knivens baksida eller ditt finger putta in dem så de faller ned i pumpan och är enkla att ta ur. Placera försiktigt ljuset i pumpans botten och se till att det står stadigt innan du färdigställer din nya halloweenlyckta genom att sätta på det sparade locket.

Ta hand om din pumpa
Inomhus håller den färdiga pumpan ett par dagar. Utomhus i kylan trivs den bättre men tänk ändå på detta så att du inte karvar din pumpa för långt i förväg ifall du exempelvis väntar gäster. Har du levande ljus i pumpan måste du ha den under uppsikt. Titta till ljuset då och då så det inte bränner pumpans tak eller trillar i lyktan. Så! Nu är det dags för din pumpa att sprida sitt orangea sken i natten.

Publicerad: