Så håller du nyårslöftet – tre tips

Nu börjar kampen mot klockan. I slutet av januari kommer nästan en tredjedel ha gett upp och i slutänden är det bara 1 av 10 som klarar det. Känns det hopplöst? Ge inte upp än. Vi har tipsen som får dig att klara nyårslöftet hela året ut.

Sätt ett SMART mål
Den främsta anledningen till att så många misslyckas med sitt löfte är att målet formuleras på fel sätt. Det kan delvis bero på att löftena artikuleras under nyårsnatten men att sätta upp målet på rätt sätt är faktiskt viktigare än många tror. Studier har visat att SMARTa mål är bra för att man ska lyckas uppnå dem.

Undvik nyårslöften som “jag ska börja leva hälsosammare”. Formulera istället ett mål som är Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Exempelvis “varje månad ska jag springa åtta gånger”. Tack vare detta kommer du kunna hålla bättre koll på på ditt mål. Vilket kommer att ge dig bättre chans att nå det.

Bara 65 dagar kvar
En studie visar att det tar 66 dagar att skapa en ny vana. Förutsatt att du höll ditt löfte idag är det därmed bara 65 dagar kvar tills din nya vana sitter som en smäck. Grattis i förskott.

Anpassa dig efter livets berg- och dalbana
Om du i förväg vet att den kommande veckan blir stressig, kan det vara en god idé att i förväg justera löftet tillfälligt. Så att du exempelvis “bara” kör tre löprundor istället för åtta – med ett eventuellt löfte att ta igen de missade löprundorna senare. Att i förväg tillåta dig själv att vara lite flexibel gör dig mindre benägen att känna uppgivenhet. En känsla som annars tenderar att ta över och göra oss mer benägna att ge upp löftet helt och hållet.

Håll koll på din plan
Var strukturerad och försök att lägga upp en plan för hur du ska klara målet. Mät också det som mätas går. På så vis håller du ännu bättre koll på ditt mål och blir peppad av dina framsteg. Att exempelvis dra ett streck i kalendern för varje avklarat träningspass eller på något annat vis dokumentera resan mot målet ger motivation att fortsätta.

Du hittar som vanligt löparskorna, hälsokosten och vårens nikotinplåster hos oss. Fråga våra kära butiker för fler råd och tips – vad ditt löfte än handlar om.

 

Publicerad: