Så håller granen längre – tre enkla knep

Vi är många som kämpar år efter år med att få julgranen att hålla sig grön och fin så länge som möjligt. Första delmålet är att den överlever jul och efter det nyår. Men det är få granar som behåller sin värdighet ända fram till Tjugondag Knut. De granar man köper fraktas ofta långt vilket gör att livslängden begränsas men det finns ett antal knep du kan ta till för att få fram din grans maximala potential. Här har vi samlat våra bästa:

Köp rätt
Det första misstaget många gör är att de väljer fel gran. Den klassiska rödgranen barrar exempelvis betydligt snabbare än släktingen kungsgranen. Oavsett vilken du väljer är nästa steg att kontrollera granens färskhet. En färsk gran är tyngre då stammen innehåller mer vatten, grenarna pekar uppåt och barren sitter fast i topparna. Lyft och kläm på din gran för att se till att du får med dig den bästa individen hem.

Vänj granen vid värmen
Granar gillar kyla och därför dör de ofta snabbare i värmen inomhus. För att ge granen bättre chans att överleva bör du först låta granen stå en stund utanför huset på balkongen, innergården eller i ett svalt garage. Om möjligt, förse den också med vatten. Ställ den förslagsvis i en hink.

Få den att dricka
Vattnet är den främsta nyckeln till en grön jul. Granen bör exempelvis skalas 10-15 cm längst ner. Såga därefter av 2 cm för att ge ett färskt snitt som hjälper granen ta upp vatten. För riktigt bra resultat kan du också borra hål – alternativt skära ett snitt i foten – som underlättar drickandet ytterligare. Ju större julgransfot desto bättre då en frisk gran dricker väldigt mycket. Vattna 1-2 gånger om dagen i början.

Med dessa tips ser du till att din gran håller hela vintern – nu återstår bara att klä den och fylla på med paket under grenarna. Välkommen in så hjälper vi dig med allt från tjockleken på glittret, färgen på kulorna och vilken typ av julklapp som skulle kunna passa just din mosters svågers kusins syssling.

 

Publicerad: