Så hittar du rätt klocka till studenten

En tidlös gåva att ge till sin son, dotter eller annan kär student är det klassiska armbandsuret. En investering i rätt klocka kan visa sig väl värd och inte sällan följer den med långt in i livet. Däremot är det inte alltid lika lätt att välja rätt. Här är några tips på hur du kan tänka när du köper en klocka i present till någon annan.


Utgå från mottagarens stil
När man står där bland femtioelva klockor i olika modeller finns det risk att man glömmer bort studenten ifråga och istället dras till en stil man själv tycker om. Sätt gåvans mottagare i fokus. Är hen minimalistisk eller prålig? Sportig eller business? Klassisk eller trendig? Håll dig till den look som känns mest kompatibel med personen ifråga och utgå ifrån den looken när du shoppar.

Vardag eller fest
Letar du efter en vardagsklocka som kan hänga med hela tiden? Eller en högtidlig klocka för speciella tillfällen? Vissa ur är som gjorda att bäras till vardags, andra passar bäst till en festligare outfit. Vilken nivå tror du att mottagaren själv hade lagt sig på? Om hen gillar att klä upp sig lite – även i vardagen – låt dig inte hämmas vid en alltför alldaglig variant utan välj en klocka som tar för sig lite.

Digital eller analog?
Analogt är fortfarande mest populär men fundera kring studentens beteende innan du helt avfärdar smartwatchen. Om hen gillar att vara ständigt uppkopplad, att hålla koll på sin träning – eller bara av ren lathet skulle älska tanken på en klocka som ställer in vintertid, sommartid och tidszoner automatiskt – då kan en digital klocka definitivt vara värd att spana in.

Storlek
Är klockan för liten upplevs den klen och obetydlig, är den för stor kan den kännas klumpig och grotesk. Utgå ifrån boetten (den yttre delen som innesluter urverket och urtavlan) som aldrig bör vara större än handleden den sitter på. Anna på Klockmaster i Fältöversten hälsar att ett klassiskt ur med fördel kan vara av mindre mått, medan du däremot inte bör fega ur på storleken ifall du tänker välja ett sportigare ur.


Bonustips: håll koll på klocktyperna

Vill du ha en bättre överblick inför köpet kan det vara bra att skaffa lite extra koll på några av de vanligaste klocktyperna. För att hårdra det skulle man kunna dela upp dessa i fem olika kategorier: flygklockor (med stor och tydlig urtavla), militärklockor (hög läsbarhet), dykarklockor (lite grövre), kostymklockor (stilren, tunn, elegant) och racingur (ofta med kronograf, alltså en tidtagare).

Välkommen in på Fältöversten och Klockmaster för att hitta rätt klocka till dig eller någon i din närhet, för oavsett om denne tar studenten eller ej så är det alltid ett uppskattat drag att komma i tid. Obs! Varken Klockmaster eller Fältöversten kan garantera att ditt barn börjar komma i tid bara för att du köper en klocka. Lycka till.

Publicerad: