Så överlever du förkylningsvintern – här är expertens bästa tips

Det börjar med en snörvling på tunnelbanan och slutar med näsdukshav och sängliggande. Men ta det lugnt. Här bjuder Hedvig från Apotek Hjärtat i Fältöversten på sina bästa tips mot vinterns obligatoriska förkylning.

Hej Hedvig, varför blir man alltid förkyld på vintern?
Vi vet inte exakt varför. Men studier visar att mängden vätska som omger viruset blir mindre i torr luft. Viruset blir därmed lättare och kan hålla sig i luften längre, vilket ökar risken att smitta. Dessutom vistas vi mer inomhus på vintern och har även på det sättet lättare att smitta varandra. Många menar också att vinterns sol- och D-vitaminbrist gör oss känsligare för infektioner.

Hur undviker man att bli smittad?
God handhygien är viktig – tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Torka dig helt torr, helst med pappershanddukar då bakterier gärna gror i fuktiga textilier.Peta aldrig i ögon, näsa eller mun.

Vad ska man tänka på om man väl blir smittad?
Undvik allmänna platser. Nys och hosta i armvecket, ännu hellre i engångsnäsduk. Skippa nära kontakt med andra människor och gå absolut inte till jobbet när du är förkyld. Speciellt inte under de första dagarna då smittorisken är som störst. Sov så mycket du kan och var snäll mot dig själv.

Finns det något man kan göra utöver att vila när man väl blir sjuk?
Det finns receptfria mediciner såsom avsvällande nässpray, smärtstillande och febernedsättande tabletter, hostmedicin, halstabletter, vissa naturläkemedel etc. Drick också mycket vätska. Lite honung i teet känns lenare för halsen.

Fungerar huskurer såsom ingefära, vitlök och citrus?
Det är svårt att bevisa något när det kommer till huskurer. Men många tror på mjölksyrabakterier, extra zink samt C- och D-vitaminer. De gamla huskurerna skadar inte i alla fall – dessutom kan exempelvis ingefära kännas friskt och skönt i munnen, vilket kan vara en nog så välkommen effekt.

Vad är ditt allra bästa förkylningstips?
Köp ALLTID en ny tandborste när du har varit förkyld.

Publicerad: