Så ska du bete dig när du ser en kändis

Tänk dig att du strosar runt i Fältöversten och plötsligt ser ett välbekant ansikte. Drömkändisen! Men vad gör du? Att träffa kändisar kan vara jättekul – om det går rätt till. Ifall du är en person som gärna springer fram och ber om en selfie, läs dessa nyckelregler först; så bör du bete dig när du ser en kändis på stan.

1. Känn av läget
Vårt viktigaste råd. Är kändisen mitt upp i ett intensivt samtal? Stör ej. Kämpar kändisen med en fyraåring som vägrar sätta på sig vantarna? Stör ej. Sitter kändisen ensam men djupt försjunken i en till synes spännande bok? Stör ej. Läs av kroppsspråk och minspel. Till och med en neddressad klädsel à la solglasögon, keps och hoodie kan vara signaler på att kändisen inte är mingelsugen. Tänk på att kändisar är helt vanliga människor – och ibland vill man bara inte bli störd. Om kändisen verkar upptagen, stressad eller bara lite extra tillbakadragen så är det förmodligen inte läge att gå fram. Vänta istället tålmodigt (och diskret!) på avstånd eller håll tummarna för ett mer passande tillfälle en annan gång.

2. Följ inte efter kändisen
Ingen vill bli stalkad så skippa detta obehagliga beteende till varje pris.

3. Smygfota aldrig
Detta är ett big no-no. Däremot kan det vara okej att gå fram och fråga om en bild (för att ta reda på när, se punkt 1).

4. Så ber du om en bild
Ifall tajmingen känns rätt, fråga artigt. Och glöm inte att presentera dig snabbt för att minimera risken för överrumpling. Exempel: ”Ursäkta mig, jag heter Ossian och har älskat din musik sedan din första platta. Skulle jag kunna få besvära om en bild?”. Be alltid be om ursäkt för att du stör, vare sig kändisen ser upptagen ut eller ej. Brasklapp: kom ihåg att inte ta ett ”nej, tyvärr” personligt – ibland är man bara inte på humör för fotografering.

5. Så tar du en bild
Ifall du får ett ja är det fritt fram att ta en bild. Fråga någon i närheten eller ta bilden själv. Vill kändisen ta bilden? För all del. Undvik att be om konstiga miner eller udda poser. Och viktigast av allt: bli inte för närgången. En tumregel är att aldrig röra kändisen såvida inte kändisen rör dig först.

6. Så ber du om en autograf
Precis som när du frågar om en bild (se punkt 5). Kom ihåg att vara redo med penna och papper ifall kändisen säger ja. Du vill inte ta av hens värdefulla tid i onödan.

7. Ställ inte till en scen
Hur starstruck du än tenderar att bli lämpar det sig sällan att bli hysterisk. Återigen: även om kändisen har ett ovanligt jobb, tänk på att hen faktiskt är en helt vanlig människa. Så peka inte, skrik inte, vifta inte med armarna, ring inte en vän och gråt.

8. Var trevlig, tacksam och trovärdig
Strössla gärna kändisen med komplimanger men håll det uppriktigt och säg bara sånt du verkligen menar. Är kändisens senaste bok verkligen den bästa du läst? Säg det! Avlikear du gamla humorklipp på kändisens insta bara för att kunna likea dem igen? Säg det också! Men bre inte på endast för att lämna ett avtryck eller imponera. Trevlighet och ärlighet varar längst. Och glöm inte att tacka ordentligt – både för kändisens uppskattade arbete och för att hen tog sig tid att prata med dig.

9. Kalla inte hit dina vänner
Det kan vara frestande att liverapportera till sina vänner och följare att man ”PRECIS SETT KÄNDIS KÄNDISSON I FÄLTAN OMG!!!” men gör inte det. Få människor vill ha uppståndelse när de shoppar och ännu färre vill bli nedjagade av en flock nyfikna semifans. Så gör kändisen en tjänst och behåll din spaning för dig själv tills hen har lämnat byggnaden.

Bonustips: meet & greet
Reglerna blir förstås annorlunda vid så kallade meet & greets: uppstyrda publikträffar då kändisen bokats att möta sina fans, såsom vid en boksignering. Här gäller andra koder och vanligtvis är det fritt fram att gå fram och prata, be om autograf och selfies. Men glöm inte att kändisen är en människa med integritet även när hen jobbar. Så behåll ditt lugn och sans även här.

---

I Fältöversten hittar du mysiga caféer, trevliga restauranger, härliga butiker och ännu härligare personal. Och med lite tur springer du kanske in i en kändis eller två. Välkommen in!

Publicerad: