Så skyddar du huden från solen – hudexpertens bästa knep

Solen är här och risken att bränna sig med den. Därför frågade vi hudexperten Meryem Kose från Apotek Hjärtat i Fältöversten om de viktigaste sakerna att tänka på inför sommarens alla soltimmar.

Ansiktet är extra känsligt
Och generellt bör man ha en något högre spf här än på resten av kroppen.

Smörj var tredje timme
Många tror att det räcker att bara smörja in sig på morgonen – men icke. Vi rör oss under dagen och svettas, vilket gör att krämlagret försvinner och behöver fyllas på. Efter ungefär tre timmar bör du smörja in dig på nytt (om du inte badat, såklart).

Kräma på i början
Börja med nästan överdrivet hög spf de första dagarna i solen, därefter kan du trappa ned. Huden behöver nämligen vänja sig vid solen, speciellt den starka vår- och försommarsolen. Risken finns annars att du chockar huden och bränner pigmenten.

Solen får huden att åldras
De flesta vet att man ökar risken att drabbas av hudcancer av att bränna sig i solen. Men visste du att huden också åldras fortare? Dessutom bidrar solen till bieffekter såsom pigmentering, mörka fläckar och rynkor.

Solen hjälper dig att ta upp d-vitamin
Var inte för rädd för solen – utan den går vi miste om nyttiga d-vitaminer. Men se till att alltid smörja in dig.

Se upp inomhus
Även skuggiga dagar nås vi av solens strålar och detta gäller även inomhus – om du sitter vid ett fönster tränger strålarna ändå igenom.

Var försiktig med syrorna
Bha- och aha-syror är vanliga komponenter i skönhetsprodukter och är till för att ge huden lyster och glans. Använder du skönhetsprodukter som innehåller syror för inbyggd kemisk peeling bör du vara extra noga med att smörja in dig. Kemisk peeling gör nämligen huden känsligare för exponering av sol.

Fysiologiska vs. kemikaliska skydd
Det finns fysiologiska uv-filter och kemiska uv-filter. Fysiologiska uv-filter (titandioxid och zinkoxid) består av små, små partiklar som stannar ovanpå huden för att reflektera bort uv-strålar. De lägger sig alltså på ytan som ett fysiskt skydd.

Kemiska uv-filter (avobemzone-aminobenzoic och acid-dioxibonzone) innebär att det sker en kemsisk reaktion i huden. Molekylerna i krämen absorberar upp uv-strålningen och omvandlar den till oskadliga ämnen. För den som är nyfiken förs en debatt kring just kemiska uv-filter och deras påverkan på miljön.

Glöm inte hatten
Eller gubbkepsen. En kofta eller sjal är också ett klassiskt och effektivt knep för att hålla huden i skuggan.

Publicerad: